Gemeente Helden

MilieuOntmoetingsProgramma (MOP) kent een sportieve start!

Helden - Op dinsdagmorgen 29 mei stond groep 7 van basisschool De Pas start klaar voor hun excursie in het Sportcentrum Helden. In het kader van het MOP krijgen basisscholen de mogelijkheid om bij verschillende bedrijven een kijkje in de keuken te nemen. Sportcentrum Helden is een modern sportcentrum waar de kinderen met eigen ogen konden zien dat commercie en milieu wel degelijk hand in hand kunnen gaan. MOP 2007 wordt, in opdracht van de gemeente Helden, georganiseerd door het Centrum voor Natuur en MilieuEducatie Regio Venlo.

De excursie in het sportcentrum Helden betekende ook meteen de opening van het MOP 2007. Na een korte toespraak hanteerde wethouder Fleuren de botte schaar. Samen met Rowin, de bedrijfsleider van het sportcentrum Helden, en de kinderen van groep 7 werd het lint doorgeknipt. MOP 2007 was officieel voor geopend verklaard.

De rondleiding in het sportcentrum stond in het teken van natuur en milieu. Rowin stond uitgebreid stil bij allerlei maatregelen die het sportcentrum heeft genomen om het milieu te ontlasten tijdens de dagelijkse gang van zaken. Het water staat bijvoorbeeld afgesteld op 9 liter in plaats van 10 liter per douchegang, legt Rowin uit, daarmee besparen we 1 liter per persoon. Het sportcentrum krijgt per dag ongeveer 400 bezoekers over de vloer en bespaart hier dus al snel 400 liter water per dag mee. Goed voor het milieu en natuurlijk goed voor de portemonnee, lacht Rowin.

Een ander mooi voorbeeld van energiebesparing zijn de automatische schakelaars die in de meeste lichten en apparaten zijn ingebouwd. Het voordeel zit hem in het feit dat ze meteen uit springen als de mensen klaar zijn met sporten.

Samen met de kinderen werd er ook nog stil gestaan bij enkele toekomstdromen die binnen het bedrijf aanwezig zijn. Het energieverbruik kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan de energie die binnen het sportcentrum wordt opgewekt. Met een gemiddelde opbrengst van 200 watt energie per sporter zouden alle tvs binnen het sportcentrum aan kunnen blijven staan zonder dat het extra energie kost. Een ingreep die momenteel echter nog te kostbaar is, maar zeker een mooi toekomstideaal voor ons bedrijf, meent Rowin.

Om 11.30 uur eindigde de rondleiding. Veel zaken zijn herkenbaar, maar zo vanzelfsprekend dat we er tegenwoordig niet meer bij stil staan. En dat hebben we vandaag in het Sportcentrum wel weer even gedaan., aldus Loes Doornenbal van het CNME Regio Venlo.

De MOP weken duren nog tot en met 8 juni 2007. Voor meer informatie over MOP kijk ook dan op www.moplimburg.nl.

4-6-2007 14:33