Novib

NAVO moet meer doen om Afghaanse burgers te beschermen

Hulporganisaties in Afghanistan maken zich ernstige zorgen over het stijgende aantal burgerslachtoffers in het land. Het geweld in Afghanistan neemt steeds meer toe. De bevolking voelt zich bedreigd door bermbommen, zelfmoordaanslagen en luchtaanvallen. Niet alleen Afghaanse burgers lopen gevaar, maar ook hulpverleners voelen zich steeds onveiliger. De hulporganisaties in Afghanistan roepen de NAVO en de Verenigde Staten op meer voorzorgsmaatregelen te nemen om de Afghaanse burgers te beschermen.

Het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan staat niet meer in verhouding tot de militaire doelstellingen die worden nagestreefd. In 2007 zijn tot nu toe 380 burgers omgekomen tijdens gevechtshandelingen. Niet alleen de Taliban en andere opstandelingen, maar ook westerse militairen zijn hier schuldig aan. In de afgelopen zes weken zijn alleen al meer dan 100 burgers gedood bij luchtaanvallen en bombardementen van Amerikaanse militairen: 50 doden in Herat op 27, 29 april; 13 doden in Kandahar op 1 mei en 21 doden in Helmand op 8 mei; zondag 17 juni zijn 7 kinderen omgekomen bij een Amerikaanse luchtaanval in Paktika.

De hulporganisaties zijn zich bewust van de moeilijkheden waarmee de militairen in gevechtsituaties worden geconfronteerd. Desalniettemin zijn zij van mening dat militairen altijd moeten handelen volgens de richtlijnen van de International Humanitarian Law (IHL), waarbij een onderscheid moet worden gemaakt tussen burgers en strijders en het geweld in verhouding moet staan tot de militaire doeleinden. De recente luchtaanvallen en bombardementen van Amerikanen op bewoonde gebieden zijn in strijd met deze richtlijnen.

Door het vaak onnodige en buitensporige geweld van buitenlandse militairen en de onverschillige reacties op de burgerslachtoffers neemt het draagvlak voor de ISAF missie onder de Afghaanse bevolking steeds meer af. Met name het hardhandige optreden van de Amerikaanse soldaten zet kwaad bloed. Dit heeft op zijn beurt gevolgen voor de veiligheid van hulpverleners, die afhankelijk zijn van de bescherming van de lokale bevolking. Het wordt hierdoor steeds moeilijker wederopbouwprojecten uit te voeren in Zuid en Oost Afghanistan.

De hulporganisaties in Afghanistan doen dan ook een dringend beroep op de NAVO en de Verenigde Staten om alle mogelijke maatregelen te nemen om burgerslachtoffers, de vernietiging van eigendom en gewelddadige huiszoekingen te voorkomen. Niet alleen is onnodig en buitensporig geweld tegen burgers illegaal en immoreel, het is ook contraproductief voor het wederopbouwproces, waardoor de vredesmissie wordt ondermijnd.

Lees ook het statement van ACBAR (Agency Coordinating Body for Afghan Relief) >

Bron: Oxfam Novib, 19 juni 2007