Deelgemeente Charlois Rotterdam

(Brom)fiets parkeren rond het Zuidplein? Doe het goed!

De deelgemeente Charlois gaat vanaf 1 juli 2007 strenger optreden tegen fout geparkeerde fietsen en bromfietsen in het Zuidpleingebied.

Fietsen en bromfietsen die niet in de daarvoor bedoelde rekken of in de fietsenstalling staan, worden door Stadstoezicht verwijderd en zijn tegen betaling van de kosten terug te krijgen.

In de wijk Zuidplein komen dagelijks duizenden reizigers en bezoekers. Een deel van hen komt met de fiets of bromfiets. Dagelijks worden in het gebied daardoor honderden fietsen en bromfietsen geparkeerd op de trottoirs of in de bewaakte fietsenstalling. De deelgemeente Charlois heeft onlangs nog tientallen fietsenrekken erbij laten plaatsen. Toch komt het voor dat mensen hun fiets of bromfiets hinderlijk of gevaarlijk parkeren buiten de fietsenrekken. Al op 28 februari 2006 heeft het dagelijks bestuur van de Deelgemeente Charlois besloten dat parkeren buiten de fietsenrekken niet meer is toegestaan. Inmiddels wordt dit ook op borden in het gebied gemeld en wordt er sinds 1 mei 2007 aan verkeerd geparkeerde fietsen of bromfiets een waarschuwingslabel bevestigd. Op dit label wordt de fiets- of bromfietsbezitter er nog eens opmerkzaam op gemaakt dat alleen in de fietsenrekken mag worden geparkeerd en dat fout geparkeerde fietsen en bromfietsen worden verwijderd.

Om welk gebied gaat het?

Het gebied wordt begrensd door de Strevelsweg-westzijde, de Zuiderparkweg-noordzijde, de Gooilandsingel, het Zuidplein Laag, de Zuidenwijdsestraat en het Zuidplein zuidzijde.

Wettelijk kader

Artikel 5.1.11 van de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam. Het college kan op de weg gelegen plaatsen aanwijzen waar het in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of opheffing van overlast, dan wel ter voorkoming van schade aan de openbare gezondheid, verboden is twee- of driewielige fietsen of twee- of driewielige bromfietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan.

Handhaving

Vanaf 1 juli 2007 zullen verkeerd geparkeerde fietsen en bromfietsen door Stadstoezicht worden verwijderd. Na betaling van de kosten kunt u uw fiets ophalen.

Wat moet u doen of juist niet doen?
In het Zuidpleingebied mag u uw fiets of bromfiets uitsluitend parkeren in een fietsenrek of in de bewaakte fietsenstalling. Nogmaals: fout geparkeerde fietsen en bromfietsen worden verwijderd.