Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (19/06)

OOSTERHOUT NB, 19 juni 2007

Vakantiegangers komen bedrogen uit

WERKENDAM: Twee mannen uit Werkendam (31 en 39 jaar oud) deden maandagavond 18 juni bij de politie aangifte van oplichting. Het duo had via de populaire veilingsite Markplaats.nl een vakantiehuisje geboekt en daarbij 2000,- vooruit betaald. Afspraak was om kort voor aanvang van de vakantie contact op te nemen met de "verhuurder" om een afspraak te maken over de sleuteloverdracht. De verhuurder bleek echter niet meer bereikbaar te zijn. Hij reageert niet meer op e-mails en het telefoonnummer van zijn gsm is niet meer in gebruik. Zijn laatst bekende woonadres (koopwoning) in Rotterdam staat inmiddels te koop. De politie heeft een aangifte opgenomen en stelt een nader onderzoekt of er inderdaad sprake is van fraude of dat het een civiele kwestie betreft.


1.070 ug/l tijdens ademanalyse

OOSTERHOUT: Maar liefst 1.070 ug/l blies een 42-jarige Oosterhouter bij een ademanalyse. De verdachte was maandagavond 18 juni om 19.45 opgepakt nadat hij zich agressief had gedragen op de Vlinderlaan. De stomdronken man was op zoek naar een adres in Oosterhout en had bij de verkeerde woning aangebeld. Hij werd agressief en uitte bedreigingen toen hij tot ontdekking kwam dat hij op het verkeerde adres was. De gewaarschuwde agenten troffen de man even later aan achter het stuur van zijn auto, waarna hij gearresteerd werd. Er bleek alcohol in het spel te zijn en er volgde een ademanalyse. Met een uitslag van 1.070 ug/l (circa 2,5 promille) zat hij bijna vijf keer boven de toegestane maximum grens van 220 ug/l. Om die reden is het rijbewijs van de verdachte meteen ingevorderd. Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gaat gebeuren. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 14 uur opgelegd. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen gaat nog onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

Stuntende motorrijder gaat onderuit

RIJEN: Op de Europalaan in Rijen ging dinsdagochtend 19 juni om 07.30 uur een motorrijder onderuit. Diverse getuigen verklaarden tegenover de politie dat de man zeer snel accelererend optrok, komende de vanaf de Rijksweg en gaande in de richting de Europalaan. De motorrijder maakte daarbij een wheelie, aldus de ooggetuigen. Vermoedelijk had hij zijn motor niet onder controle toen hij de wheelie beëindigde en het voorwiel het wegdek weer raakte. Hij ging onderuit waarbij hij over het wegdek schoof. De motor gleed circa 35 meter door en klapte daar tegen een stilstaande auto. Zowel de auto als de motor raakten zwaar beschadigd. Het slachtoffer is een 40-jarige inwoner van Oosterhout. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht. De politie onderzoekt de toedracht en maakt proces-verbaal tegen de man op.

Politie arresteert agressieve echtgenoot

RIJEN: Op dinsdag 19 juni 2007, omstreeks 00.42 uur, kregen Rijense politieagenten melding van een mishandeling. Het bleek om huiselijk geweld te gaan. Een 45-jarige vrouw uit Rijen vertelde dat ze mishandeld was door haar 47-jarige echtgenoot. Ze kreeg daarbij enkele klappen met een tas in haar gezicht. Het geweld binnen de relatie zou al langer spelen. De agenten gingen over tot de arrestatie van de verdachte. De man is ingesloten en in verzekering gesteld. Politie, openbaar ministerie, reclassering, kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan de bestrijding van huiselijk geweld, omdat zij van mening zijn dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd. Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweld.nl

Dronken automobilist probeert te ontkomen aan politiecontrole

RAAMSDONKSVEER: Een 42-jarige inwoner van Raamsdonksveer probeerde in de nacht van maandag 18 juni op dinsdag 19 juni te ontkomen aan een politiecontrole. De man reed rond 01.00 uur op knooppunt Hooipolder door rood licht, waarbij hij bijna in aanrijding kwam met een toevallig passerende politieauto. Om deze verkeersovertreding te maken, passeerde hij stilstaande automobilisten, die wel voor het rode verkeerslicht gestopt waren. De bewuste automobilist kreeg een stopteken van de politie maar stopte niet. In plaats daarvan probeerde hij te ontkomen door zijn verlichting uit te doen en met hoge snelheid weg te rijden. Daarbij negeerde hij voor de tweede keer een rood verkeerslicht. Bij zijn woning kon de man worden ingerekend. Omdat er sprake was van alcoholgebruik moest de verdachte mee naar het politiebureau. Hij onderging een ademanalyse, wat een uitslag van 545ug/l opleverde, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op en vorderden zijn rijbewijs in. De man kreeg een rijverbod van vijf uur opgelegd. Hij is om 02.45 uur weer in vrijheid gesteld. De politie vraagt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

Rijense politie controle draagplicht autogordel

RIJEN: Maandag 18 juni controleerde de Rijense politie van 15.15 uur tot 16.30 uur op de draagplicht van de autogordel. Dat gebeurde op de Julianastraat. Vijftien automobilisten en/of hun passagiers waren in overtreding omdat ze de gordel niet droegen. Elke overtreder kreeg een boete van 75,- opgelegd.
De politie controleert streng op het dragen van de gordel, omdat een autogordel bij een ongeval levensreddend en letselbesparend werkt. De verantwoordelijkheid voor de bekeuring ligt bij iedereen persoonlijk. De passagier zonder gordel draait namelijk zélf voor de bon op. Alleen voor overtredingen door kinderen jonger dan 12 jaar gaat de bon niet naar de overtreder, maar naar de bestuurder.

Zonder rijbewijs en verzekering over de vluchtstrook

WAALWIJK: Politieagenten zagen maandagmiddag 18 juni een automobilist zonder enige noodzaak de vluchtstrook van de A-59 gebruiken. De man kreeg een stopteken waarbij meteen bleek dat hij geen rijbewijs had. Ook zijn auto was niet verzekerd en niet APK gekeurd. Alles bij elkaar dus vier bekeuringen voor deze 22-jarige Waalwijker.
Als een auto onverzekerd is, neemt de politie het voertuig tijdelijk in beslag. De betrokkene heeft dan 14 dagen de tijd om aan te tonen dat zijn/haar auto wel tegen de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd is; bijvoorbeeld door een geldige verzekeringspolis te overleggen. Uiteraard kan er soms sprake zijn van een administratieve vergissing en blijkt de auto wel verzekerd. Verzekeringsmaatschappijen beëindigen een verzekering als er, na herhaalde waarschuwingen, sprake blijft van wanbetaling van de verschuldigde premie.

Via de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen zijn autobezitters verplicht zich te verzekeren voor schade die zij aan anderen kunnen toebrengen bij een ongeluk. Het lijkt een drastische maatregel om de auto in beslag te nemen. Aan de andere kant zijn de (financiële) gevolgen niet te overzien als een onverzekerd voertuig bij een aanrijding betrokken raakt. Wie wordt aangereden door een onverzekerde auto, loopt het risico dat de schade niet of pas na veel inspanningen wordt vergoed. Zeker bij ongevallen waarbij sprake is van persoonlijk letsel lopen de medische kosten erg snel op. Vandaar dat de politie de wettelijke bevoegdheid heeft om bij het vermoeden van een onverzekerd voertuig, de bewuste auto tijdelijk van de weg te halen. Het boetebedrag voor het onverzekerd rondrijden bedraagt 320,-. De overtreder kan bij herhaling van dit delict een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd krijgen van de rechter.

Inbraak in supermarkt

GILZE: In de nacht van maandag 18 juni op dinsdag 19 juni is ingebroken in een supermarkt aan Nieuwstraat in Gilze. De inbrekers kwamen de winkel binnen door de voordeur open te breken. Ze probeerden vervolgen pakjes sigaretten buit te maken. Vermoedelijk omdat het inbraakalarm in werking trad (04.19 uur), sloegen de nog onbekende daders op de vlucht.
De politie stelt een onderzoek naar de inbraak in en heeft onder andere een buurtonderzoek verricht. De technische recherche heeft achtergebleven dadersporen veilig gesteld. Getuigen spreken over vermoedelijk vier daders, die er vandoor gingen in een zwarte personenauto.

Letsel bij verkeersongeval

WAALWIJK: Op de kruising Maasland Doorniklaan ontstond maandagmiddag 18 juni rond 17.10 uur een verkeersongeval. De bestuurders van twee personenautos botsten tegen elkaar, vermoedelijk na een voorrangsfout. Een van de betrokken voertuigen was door de klap over de kop gevlogen, waarna de bestuurder bekneld kwam te zitten.
De 64-jarige Waalwijker kon met hulp van het ambulancepersoneel uiteindelijk zelf uit zijn voertuig kruipen. De man is daarna naar het ziekenhuis overgebracht vanwege een gebroken sleutelbeen en een hoofdwond. De veroorzaker, een 22-jarige inwoner van Waalwijk, kwam met schrik vrij. Tegen hem maakte de politie proces-verbaal op.

Inbraakmelding leidt naar hennepkwekerij op

WAALWIJK: Bij toeval ontdekte de politie een hennepkwekerij in Waalwijk. In de nacht van maandag 18 juni op dinsdag 19 juni meldde een beveiligingsbeambte dat er was ingebroken in een bedrijfspand aan de Prof. Eykmanweg. Dat gebeurde rond 05.45 uur. De gewaarschuwde agenten constateerden dat er sprake was van verse braakschade bij een raam. Vóór het raam lagen hennepresten, wat reden was voor een nadere controle van de bedrijfshal. Daar troffen de agenten 3 grote aanhangwagens aan, die ieder professioneel waren ingericht als hennepkwekerij. In totaal werden er 400 hennepplanten geteld. De stroom die nodig was voor de wietplantages werd gedeeltelijk op illegale wijze verkregen. Rond 10.15 uur arresteerde de politie de huurder van het bewuste pand. Het gaat om een 36-jarige inwoner van Waalwijk. Hij is ingesloten en wordt verhoord. In overleg met de Officier van Justitie is de plantage is ontmanteld, waarna de hennepplanten en diverse groeibenodigdheden vernietigd zijn.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. De ervaring leert dat het houden van een hennepkwekerij zelden op zichzelf staat. Behalve van overtreding van de Opiumwet is er bijvoorbeeld vaak sprake van diefstal van stroom of van brandgevaar door het verkeerd aanleggen van de kwekerij. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband te brengen zijn met hennepkweek (o.a. moord, doodslag overvallen, bedreigingen en rip-deals).

Rijbewijs ingevorderd van snelle automobilist

WAALWIJK: De politie vorderde het rijbewijs in van een 32-jarige man uit Nijmegen. Reden voor de inname was een behoorlijke snelheidsovertreding. De man reed dinsdagochtend 19 juni 2007 door de bebouwde kom van Waalwijk met een snelheid van meer dan 100 km/u. Hij pleegde de overtreding op de Taxandriaweg. In overleg met Officier van Justitie is het rijbewijs van de verdachte ingevorderd. Hij mocht zijn bedrijfsauto stallen bij het Waalwijkse politiebureau, om het voertuig door iemand anders te laten ophalen.

Auteur: Jeroen Steenmeijer