Provincie Utrecht

Tsunami-hulp

Laatste fase Tsunami-hulp

19-6-2007 -

In december 2004 trof een tsunami delen van de Aziatische kust. Naar aanleiding hiervan hebben Provinciale Staten een bedrag van ruim 1.1 miljoen euro beschikbaar gesteld, vooral voor watergerelateerde hulp. Het eerste jaar van hulp is vooral besteed aan noodhulp. In de tweede fase is gewerkt aan de wederopbouw van o.a. drinkwaterinstallaties. Voor de derde hulpfase, de nazorgfase, hebben Gedeputeerde Staten het resterende bedrag van bijna 500.000 euro beschikbaar gesteld voor een vervolg van het project in Meubolah, Sumatra.

De gelden van de provinciale Tsunami-hulp zijn eerder toegekend aan twee projecten: `Dutch water sectoral proposal for Tsunami affected Sumatra' in de stad Meulaboh en `Dikwella Pump Station' in het zuiden van Sri Lanka. De aanleg van een pompstation in de regio Dikwella is voltooid, resulterend in een duurzaam herstel van de watertoevoer voor ongeveer 6.000 huishoudens. In Meulaboh zijn de gelden ingezet voor herstel van de drinkwater- en sanitaire voorziening, ook voor bijna 6.000 aansluitingen, en voor herstel van drie
drinkwaterzuiveringsinstallaties.

De nazorgfase is bedoeld om de investeringen duurzaam te onderhouden en het rendement en duurzaamheid van eerdere donatie te verbeteren. Het waterleidingbedrijf in Meubolah wordt ondersteund met software en training van nieuw personeel. Doordat het grootste deel van het personeel is omgekomen door de tsunami vergt vooral het scholingselement een intensieve aanpak. Noord-Sumatra is één van de zwaarst getroffen gebieden met meer dan 40.000 dodelijke slachtoffers.

Hiermee wordt na drie jaar de provinciale bijdrage beëindigd. Tijdige evaluatie moet leren of het waterbedrijf van Meulaboh zelfstandig kan opereren en overleven. Vitens heeft in principe toegezegd verdere steun te verlenen, op kostendekkende basis.

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030 - 258 2122