GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

19 juni 2007

Europees Parlement keurt verbod handel in honden- en kattenbont goed

GAIA: `Belangrijke stap naar definitief verbod door EU-ministers'

Vandaag stemde het Europees Parlement een verordening goed die de verkoop, import en export van pelzen en afgeleide producten van honden en katten in de EU verbiedt. GAIA is erg opgetogen over de stemming omdat een Europees verbod nu heel reëel wordt. In België ijverde de dierenrechtenorganisatie al met succes voor een soortgelijk handelsverbod, dat het Belgisch parlement op 16 november 2006 unaniem goedkeurde. De Europese ministerraad moet in september nog zijn fiat geven voor de wet. Als dat gebeurt, wordt de wet van kracht vanaf december 2008. `We zijn er bijna', zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. `GAIA hoopte dat het Belgische voorbeeld door heel de EU zou worden gevolgd. Vandaag zette het Europees Parlement een belangrijke stap naar een definitief verbod door de EU-ministers. Een schitterend resultaat van de inspanningen van verschillende dierenorganisaties in heel Europa.'

Enkele dagen nadat het Belgisch Parlement unaniem stemde voor een handelsverbod op honden en kattenbont, stelde de Europese Commissie voor een zelfde verbod in te voeren in heel de EU. Vandaag werd het voorstel goedgekeurd door het Europees Parlement, met enkele aanpassingen aan het oorspronkelijke voorstel.

Geen uitzondering voor hondenvlees
Bont van honden en katten die gedood worden voor het vlees, werd in het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie wel nog toegelaten. Na protest van GAIA en andere
dierenrechtenorganisaties, haalde het Europees Parlement de uitzondering uit het voorstel, omdat het de handelaars een achterpoortje bood. Een uitzondering geldt enkel nog voor taxidermisten (opzetters van beroep) en musea.

Honden- en kattenbont in België
Vooral in China, maar ook in andere Aziatische landen, worden jaarlijks meer dan twee miljoen honden en katten afgemaakt voor bont. De dieren worden gevangen of onder vreselijke omstandigheden gefokt en vaak worden ze levend gevild. Het merendeel van dit bont wordt geëxporteerd naar Noord-Amerika en Europa. De pelzen worden niet alleen verwerkt in kleding, maar ook in speelgoed, kattenspeeltjes en (reuma)dekens. Omdat honden- en kattenbont relatief goedkoop is, wordt het ook gebruikt voor het bekleden van beeldjes en poppetjes met bont.
Eind 2006 onthulde de krant La Dernière Heure nog dat een bontwinkel in Sint-Jans-Molenbeek jassen van hondenbont verkocht.

Belangrijk signaal
Europa geeft vandaag een belangrijk signaal aan China en andere landen tegen de wrede honden- en kattenslachtingen voor bont.