Wageningen Universiteit

19 jun 2007

Onderdeel: RIKILT

De Dr. Joep van den Bercken prijs voor het beste proefschrift in de Toxicologie in Nederland in 2006 is tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Toxicologie op 13 juni 2007 uitgereikt aan dr. Toine F. H. Bovee. Toine Bovee is onderzoeker bij het cluster Toxicologie en Effectmonitoring van RIKILT-Instituut voor Voedselveiligheid. Het proefschrift beschrijft het door het ministerie van LNV gefinancierde werk van Bovee en collegaâs aan de ontwikkeling, validatie en toepassing van nieuwe bioassays voor de controle op de aanwezigheid van stoffen met hormonale en dioxine-achtige werking. De prijs bevestigt de stelling dat toegepast wetenschappelijk werk ook heel vernieuwend kan zijn.

Toine Bovee promoveerde op 23 juni 2006 aan Wageningen Universiteit bij prof.dr.ir. Ivonne Rietjens, hoogleraar Toxicologie. Een jury bestaande uit zeven leden afkomstig uit verschillende disciplines van de Toxicologie heeft het proefschrift van Toine Bovee getiteld âDevelopment, validation and routine application of the in vitro REA and DR-CALUX(TM) reporter gene bioassays for the screening of estrogenic compounds and dioxins in food and feedâ gekozen als beste van 2006. De criteria die voor de keuze werden gebruikt waren:
1. originaliteit en innovatief karakter: discipline overstijgend en aantoonbaar vernieuwend;

2. wetenschappelijke impact: kwaliteit en aantal publicaties;
3. toxicologische impact: bijdrage aan de Nederlandse toxicologie.

Uit het laudatio uitgesproken door de voorzitter van de NVT prof. Dr. Aalt Bast: âDe door Dr. Bovee ontwikkelde bioassays voor de detectie van dioxines en oestrogenen in de voedselketen heeft een hoge wetenschappelijke kwaliteit. Zo is de oestrogenen gist-bioassay gevoelig, specifiek en robuust en volgens internationale richtlijnen gevalideerd. Het onderzoek is gepubliceerd in vooraanstaande tijdschriften en heeft een toepassingsgerichte kant. De publicaties weerspiegelen dat de inbreng van het gehele RIKILT-team belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de assays. Door de assays te valideren voor urines en diervoeders is een bijdrage geleverd aan de Nederlandse kenniseconomie en het valoriseren van onderzoeksresultaten. Zowel de dioxine assay als de oestrogenen assay hebben hun waarde bewezen tijdens incidenten.â