Gemeente Tilburg

19-6-2007
Ontwikkelaars tekenen voor Lochtstraat
Hoogwaardig woon-werk gebied

Een ontwikkelcombinatie met Rees Consulting Ontwikkeling BV en Van Wijnen Projectontwikkeling Zuid BV heeft een overeenkomst getekend om een hoogwaardige woon- en werklocatie te bouwen in het gebied Lochtstraat. Dit gebied in de Spoorzone ligt tussen Lochtstraat, Gasthuisring, Jan Heijnstraat en de spoorlijn. De partijen zijn bereid om het gebied geheel voor eigen rekening en risico te herontwikkelen.

Wethouder Spoorzone, Els Aarts: "Met de partijen is afgesproken dat herontwikkeling moet passen binnen de visie en het ambitieniveau voor de Spoorzone. Omdat het masterplan voor het gebied nog in ontwikkeling is hebben we aangegeven dat het wel in samenspraak met de gemeente moet gebeuren. Op die manier willen we de kwaliteit van het gebied waarborgen."

Verwerving
Momenteel zijn de kavels in handen van particuliere eigenaren. De ontwikkelaars van het gebied hebben met de gemeente afgesproken dat een eenmalige ontheffing verleend wordt van het aldaar gevestigde voorkeursrecht gemeente. Rees en Van Wijnen kunnen dan zelf de grondtransacties doen met de particuliere eigenaren. Ondanks deze eenmalige ontheffing zal het voorkeursrecht (WVG) in het gebied onverkort van kracht blijven.

De gemeente ontwikkelt in samenspraak met ontwikkelaar en een kwaliteitsteam een stedenbouwkundig plan dat een basis vormt voor verdere uitwerking van het bouwprogramma. Dit bevat in ieder geval een nader te bepalen aantal woningen, gebouwde parkeerplaatsen en kantoren. In totaal goed voor maximaal 22.000 m2 bvo. Dit was al eerder in de stedenbouwkundige structuurvisie van ARBM en de exploitatiebegroting opgenomen. Architect Atelier Pro uit Den Haag werkt het plan verder uit. De ontwikkelaar gaat met de gemeente een exploitatieovereenkomst aan. Wethouder Hans Janssen (grondzaken): "Met deze transactie zetten we een belangrijke stap voor de Spoorzone. Je kunt het zien als een katalysator in de herontwikkeling."