Ingezonden persbericht


Persbericht

Dirk van der Woude wint Vosko Trofee 2007

~ Citynet Amsterdam geroemd als grootste netwerkdoorbraak ~

Gouda, 19 juni 2007 - Dirk van der Woude, programmamanager bij Citynet Amsterdam, heeft de Vosko Trofee voor Business en Innovatie gewonnen. Gisteravond wees een vakjury het Fiber to the Home (FTTH)-project van de gemeente Amsterdam aan als de grootste doorbraak van het jaar op het gebied van netwerktechnische vernieuwing in Nederland.

Citynet voorziet in de aanleg van 40.000 glasvezelaansluitingen in de Amsterdamse stadsdelen Zeeburg, Oost/Watergraafsmeer en Osdorp. Het project is geïnitieerd door de gemeente, maar wordt uitgevoerd in samenwerking met woningcorporaties en private partijen. Een opmerkelijk aspect van het nieuwe netwerk is de gelaagde exploitatie, waarbij de passieve netwerklaag, de actieve netwerklaag en de diensten door verschillende partijen verzorgd worden. Daardoor kunnen aanbieders van diensten onder volledig gelijke voorwaarden met elkaar concurreren.

Naast Dirk van der Woude waren dit jaar voor de Vosko Trofee drie andere genomineerden geselecteerd uit een lijst van dertig aanmeldingen:
- Dirk-Willem van Gulik van JOOST

- Lucas Vroemen van L1 Radio en TV

- Richard Kleihorst, principal scientist van NXP Research, ontwerper van de Xetal-II processor.

De jury koos uiteindelijk voor Dirk van der Woude en Citynet vanwege de moeilijke omstandigheden waaronder het project gerealiseerd is en het doorzettingsvermogen van de projectleiders. Zij moesten niet alleen technische uitdagingen overwinnen, maar hadden ook te kampen met politieke discussies en weerstand vanuit gevestigde partijen zoals de kabelbranche.

"De Vosko Trofee kent elk jaar weer een verbazingwekkend aantal ondernemende Nederlandse netstrijders, die vrijwel allemaal uitblinken in innovativiteit", verklaart Erik Huizer, Hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en voorzitter van de jury. "De keuze was ook dit jaar lastig, want alle genomineerden hebben de potentie om het netwerklandschap blijvend te veranderen. Met Dirk van der Woude heeft de Vosko Trofee echter een terechte winnaar."

Als winnaar ontvangt Van der Woude een cheque van ¤10.000 en de Trofee zelf, een uniek kunstwerk dat ontworpen is door de Nederlandse zilversmid Gabri Schumacher.

"Citynet is een typisch Don Quichot-project geweest: ten strijde trekken tegen de gevestigde orde", aldus Dirk van der Woude. "Het is mooi om te zien wat de kracht van het argument kan doen. Wij hebben nu een supersnel netwerk gerealiseerd met een eerlijk businessmodel, dat met name de creatieve industrie in onze stad een enorme impuls kan geven."

Over de Vosko Trofee
In de jaren '70 stond de computerindustrie nog in de kinderschoenen. Pioniers zoals Jaap van Till en Peter Thijsse begrepen dat computernetwerken wel eens een belangrijke rol zouden kunnen gaan spelen. Met behulp van de door Jaap van Till ontwikkelde Tillegraaf, een linedriver waarmee computers over lange afstand konden communiceren, wist Peter Thijsse een bloeiend netwerkbedrijf op te bouwen: Vosko Networking B.V. Dertig jaar later behoort een solide netwerkinfrastructuur tot de basisbehoeften van elk bedrijf en elke instelling, net zoals gas, licht en water.

Een storing in één van deze voorzieningen grijpt direct in op de bedrijfsprocessen. Goed ontworpen en adequaat onderhouden IP-netwerken zijn dus cruciaal geworden. Door op het juiste moment en met veel inzet de ontwikkeling van de netwerkindustrie op te pakken en uit te bouwen, behoort Vosko nu tot één van de meest succesvolle ondernemingen op het gebied van ontwerp, installatie, beveiliging en onderhoud van grote netwerkinfrastructuren in Nederland.

Ook vandaag de dag worden in Nederland nog vele initiatieven op pioniersbasis ontplooid. Vaak onzichtbaar voor het grote publiek wordt door gepassioneerde doorzetters geknokt voor aandacht, tijd, geld en middelen. Omdat ook Jaap en Peter zich destijds door deze moeilijke periode hebben moeten vechten, besloten zij in 1996 een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jonge netwerkpioniers in het leven te roepen, de Vosko Trofee voor Business en Innovatie.

Potentiële kandidaten voor deze Trofee zijn individuen of groepen die in Nederland op pioniersbasis een doorbraak teweeg hebben gebracht in 'netwerktechnische vernieuwing'. Zij kunnen door zichzelf of door anderen als kandidaat worden aangemeld bij de jury, die vervolgens bepaalt of men aan de criteria voldoet. Zo mag het project nog best klein van omvang zijn, maar moet het wel zichtbaar tot bruikbaarheid zijn gekomen. Daarnaast moet men risico hebben genomen en moet het initiatief de potentie hebben uit te groeien tot een succesvolle onderneming.

Meer informatie over de Vosko Trofee is te vinden op www.voskotrofee.nl.

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Voor meer persinformatie of een interview kunt u contact opnemen met Lilian van Tongerlo van LEWIS PR: Tel: +31 (0)40 235 46 00 Fax: +31 (0)40 235 46 01 E-mail: lilianv@lewispr.com http://www.lewispr.nl