Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer

Datum Bijlage(n) 18 juni 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGP-2007/4643 - Onderwerp
Gratis OV FileProof

Geachte voorzitter,

In het voorjaar van 2006 zijn in het kader van het programma filevermindering op de korte termijn van binnen en buiten het ministerie van Verkeer en Waterstaat ruim 3000 ideeën binnengekomen. In de brief van 10 april 2006 en in de begroting 2007 is de uitwerking van deze ideeën in circa 40 projecten beschreven. Een belangrijk onderdeel van het programma vormen de maatregelen om OV-alternatieven onder de aandacht te brengen van de weggebruiker. Dit is in lijn met de kabinetsreactie op de initiatiefnota Dijksma.

De kabinetsreactie stelt voor om:

· OV als serieus alternatief voor het woon-werkverkeer te bevorderen door op de belangrijkste fileknelpunten gratis of goedkoop OV (GOV) aan te bieden aan de forens die uit de auto in de bus stapt;
· Experiment GOV in te voeren voor ouderen (vanaf 65 jaar), gehandicapten, Mbo- scholieren van 16 tot en met 17 jaar, en werkzoekenden. Over de pilot met GOV voor ouderen bent u onlangs geïnformeerd in mijn brief van 5 juni 2007.

In december 2006 startte de eerste pilot Gratis OV voor forenzen het traject Krimpen a/d IJssel naar Rotterdam / Capelle a/d IJssel. Van januari 2007 tot en met maart 2007 zijn ov-autoriteiten (in samenwerking met het bedrijfsleven) in de gelegenheid gesteld om voorstellen in te dienen voor een tweede tranche van pilots met gratis of goedkoop OV, ter ontlasting van fileknelpunten.

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGP-2007/4643

Deze voorstellen hebben negen pilots met gratis of goedkoop OV voor forenzen voortgebracht, die vanaf juni 2007 starten. De looptijd varieert per pilot.

Voor de tweede tranche van gratis OV voor forenzen zijn de volgende projecten geselecteerd.

· "Zorg voor U" in de regio Utrecht (Tijdelijk gratis OV): cliënten van ziekenhuizen in de regio Utrecht worden probeerkaartjes aangeboden om ­ in plaats van met de auto - met het openbaar vervoer naar het ziekenhuis te gaan. Alle ziekenhuizen in de regio Utrecht doen mee (zes vestigingen). Overige partners van Bestuur Regio Utrecht zijn de vervoerders GVU en Connexxion, verenigd in het Mobiliteitsbureau Openbaar Vervoer Utrecht (MOVU).


· "Probeerabonnement nieuwe inwoners Waterland" (Probeerkaart): nieuwe inwoners van de Waterland-gemeenten die van en naar Amsterdam reizen kunnen drie maanden gratis gebruik maken van het volledige busnetwerk van Arriva Waterland, van de diensten van het GVB in Amsterdam, en van stationslocaties van OV-fiets in Amsterdam.


· "Schiphol Forens Kaart" (Tijdelijk gratis OV): werknemers van de deelnemende werkgevers in en rond Schiphol, krijgen in ruil voor hun maandelijkse woon-werk reiskostenvergoeding een gepersonaliseerde OV-woon-werktrajectkaart. De kaart is geldig is bij alle vervoerders. Zo nodig vindt extra OV-inkoop plaats of worden er overige vormen van collectief vervoer ingezet van vanpool tot OV-fiets.


· "Transferpunt Ovatonde" in Nijmegen (Tijdelijk gratis OV): stadsregio Arnhem Nijmegen (KAN) legt een tijdelijk transferpunt aan ter hoogte van de Ovatonde waarvandaan een goedkope pendelbus rijdt over busbanen via het centrum naar Heijendaal. Partners zijn Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland, Gemeente Overbetuwe, Gemeente Lingewaard en vervoerders Hermes en Novio.
· "Dit is 't Pas" in Maastricht Randwyck (Tijdelijk gratis OV): werknemers op Maastricht Randwyck krijgen van hun werkgever een trajectkaart voor goedkoop of - afhankelijk van de bijdrage van de werkgever - gratis woon-werkverkeer aangeboden. Initiatiefnemers Gemeente Maastricht en Provincie Limburg werken hierbij samen met Stichting Industrieterreinen Maastricht (SIM), Limburgse Werkgevers Vereniging (LMV) en vervoerders Veolia en NS.
· "Met de bus dus" in Enschede (Tijdelijk gratis OV): werknemers van het binnensingel-gebied van Enschede, die wonen in Oldenzaal, Hengelo, Losser of Haaksbergen krijgen enkele probeerkaartjes aangeboden en een substantiële korting op een abonnement. Specifiek deze groep bereist namelijk een traject dat onder druk staat door toenemend autogebruik terwijl er een alternatief per openbaar vervoer is (vaak over busbanen). Partners zijn: Connexxion, Winkelhart Enschede, Ziekenhuis MST en Gemeenten Haaksbergen, Oldenzaal, Hengelo en Losser.

---

VENW/DGP-2007/4643


· "GOV Corridor N69" naar Eindhoven (Tijdelijk Gratis OV): Werknemers worden verleid met goedkope dagkaarten en abonnementen voor busvervoer op maat met kleine voertuigen vanaf het transferium Valkenswaard rechtstreeks over busbanen naar de zuidelijke bedrijvenconcentraties van Eindhoven. Afhankelijk van de behoefte worden er meer of grotere bussen ingezet. Partners zijn Gemeenten Valkenswaard, Aalst-Waalre en Eindhoven, Kamer van Koophandel regio Zuidoost Brabant, de Interregio en vervoerder Veolia.
· "Forenzenvervoer Oosterenk" in Zwolle (Tijdelijk Gratis OV): Werknemers van bedrijventerrein Oosterenk worden door middel van probeerkaartjes en een substantiële korting op een abonnement verleid het openbaar vervoer te proberen. Er worden extra forensenritten aangeboden op de zes streeklijnen die vanuit de regio naar de Oosterenk rijden. En daarnaast gaat er speciaal voor forenzen een pendelbus rijden van het NS station naar Oosterenk. Betrokken partijen zijn de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle, Isala ziekenhuizen, Ondernemersvereniging OVB Oosterenk en vervoerder Connexxion.
· "Transferium Valleilijn", gericht op Amersfoort (Tijdelijk Gratis OV): Werknemers die vanuit oostelijke richting naar Amersfoort reizen krijgen een aanbod om goedkoop gebruik te maken van het transferium Barneveld-Noord, de treinreis en het stadsvervoer in Amersfoort. Naast de Provincie zijn de Gemeente Barneveld en vervoerder Connexxion betrokken bij het project. De bijdrage van het Rijk aan deze negen pilots bedraagt in totaal 4,65 miljoen euro en valt onder het budget van het programma filevermindering op de korte termijn.

De effecten op de doorstroming zullen worden bepaald in een evaluatie. In het voorjaar van 2008 zijn de resultaten daarvan bekend. Ik hoop u daarover dan spoedig te kunnen informeren.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT

mw. J.C. Huizinga-Heringa

---