Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 19 mei 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGTL-2007/7789 VW-07-193 Onderwerp
Brief Martinair Vliegschool te Lelystad

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van uw verzoek doe ik u hierbij mijn reactie toekomen op de brief van Martinair Vliegschool van 18 april 2007. In deze brief verzoekt Martinair Vliegschool om op korte termijn gesubsidieerde luchtverkeersleiding in te stellen voor Lelystad Airport.

Met verwijzing naar mijn brief van 24 mei 2007 over dit onderwerp (ref. brief DGTL/07.007465) merk ik daarover het volgende op. Aan het beschikbaar stellen van luchtverkeersleiding dient een weloverwogen besluit ten grondslag te liggen. Hiervoor is een brede afweging noodzakelijk aangaande de consequenties van luchtverkeersleiding op de luchtvaart, de bekostiging van luchtverkeersleiding, de beschikbaarheid van verkeers- leiders, ondersteunend personeel, inrichting van procedures, technische installaties en aan- passing van de luchtruimindeling.

Zoals u weet wordt op dit moment een voorontwerp aanwijzingsbesluit met betrekking tot vliegvelduitbreiding voorbereid waarin al deze aspecten worden afgewogen. In dit kader heeft op verzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) een onderzoek uitgevoerd naar de noodzakelijke voorbereidingen waarbij LVNL inmiddels heeft aangegeven dat, los van de invulling van het bekostigings- vraagstuk en hangende de uitkomst van MER en aanwijzingsprocedure, op zijn vroegst begin 2009 luchtverkeersleiding kan worden verleend op Lelystad Airport. Overigens geeft de Europese Commissie aan dat luchtverkeersleidingdiensten op basis van full cost reco- very dienen te worden doorberekend aan de gebruikers. Dit betekent dat subsidiëring van deze diensten zoveel mogelijk voorkomen dient te worden.

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGTL-2007/7789

Op basis van het bovenstaande is vroegtijdige instelling van luchtverkeersleiding gezien de noodzakelijk uit te voeren LVNL voorbereidingen alsmede de subsidiëring daarvan geen reële optie.

Ik begrijp in deze kwestie het belang van Martinair Vliegschool maar hecht eraan om de besluitvorming over Lelystad te blijven koppelen aan de lopende besluitvorming procedu- res rond Lelystad.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---