Ingezonden persbericht


Ganzen in Oud-Zuid niet doden, strenge criteria voor bedrijven die overlast bestrijden

Groenlinks is en blijft tegen het doden van dieren in het geval van overlast. Er zijn andere, betere en diervriendelijke manieren om overlast van dieren tegen te gaan. Er is geen noodzaak tot het doden van dieren. Tenzij er vanwege grote volksgezondheidsrisico's direct maatregelen genomen moeten worden, maar in dat geval is er geen goed beleid gevoerd zodat dit voorkomen had kunnen worden.

Er is op dit moment grote bezorgdheid over een groep ganzen op de Pieter Lastmankade in Oud-Zuid. Groenlinks wethouder Paul van Grieken wil een aantal ganzen verwijderen omdat enkele buurtbewoners daar last van zouden hebben. Andere buurtbewoners zijn bang dat de ganzen door het bedrijf Duke niet op de juiste manier behandeld worden.

Groenlinks wil dan ook strenge criteria opleggen aan bedrijven bij het vangen of verwijderen van ganzen. Het belangrijkste criterium is diervriendelijk, dus niet doden of uit elkaar halen van families. Verder wil Groenlinks dat er met spoed een dierenwelzijnsbeleid komt. Dit staat momenteel gepland voor eind 2007, wij zien dit het liefst nog eerder. Ook moet zoveel mogelijk openheid gegeven worden over de werkwijze van het bewuste bedrijf aan verontruste bewoners en de dierenbescherming. Mocht het zo zijn dat er ganzen dreigen gedood te worden dan moet elke medewerking met het betreffende bedrijf worden gestopt en moet er een ander bedrijf gezocht worden.

Voor Groenlinks staat in het algemeen dierenwelzijn voorop. Om welke dieren het ook gaat. Groenlinks wil dat alle bedrijven die te maken hebben met het verplaatsen of verminderen van het aantal overlastgevende dieren uitgezocht worden op het meest diervriendelijke bedrijf. Dit moet andere bedrijven stimuleren ook diervriendelijker te gaan werken.

Arend Hamstra
Raadslid Oud-Zuid, woordvoerder dierenwelzijn
06-24747546

Arend Hamstra Raadslid GroenLinks Amsterdam Oudzuid skype :arend.hamstra mail :arend@arendhamstra.nl