Provincie Drenthe

Vijf gebieden in Drenthe werken aan landelijk gebied- Gebiedsopgaven Drenthe gereed
19 Jun 2007

Portefeuillehouder Rein Munniksma voor natuur, landbouw, cultuur, recreatie en toerisme is tevreden over de provinciale gebiedsopgaven in het kader van het meerjarenprogramma landelijk gebied. Munniksma ziet mogelijkheden doordat de gebiedsopgaven een integrale visie geven op het platteland. `Door bundeling van de verschillende terreinen zijn we beter in staat om gewenste ontwikkelingen in ons landelijk gebied in gang te zetten en onze parels in het landelijk gebied te beschermen en versterken, aldus Munniksma.

Het college heeft vandaag kennisgenomen van de gebiedsopgaven 2007 2013 voor het landelijk gebied in Drenthe. De gebiedsopgaven zijn opgesteld door de gebiedscommissies in Drenthe. De vijf gebiedsopgaven bevatten de doelen van rijk, provincie, gemeenten en waterschappen en de maatschappelijke partners in de afzonderlijke gebieden. Ze vormen de basis voor de uitvoering van de projecten.

Drenthe is voor het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk gebied verdeeld in vijf gebieden: Noordwest, Drentsche Aa, Hunze, Zuidoost en Zuidwest. `Het is nu van belang dat we de juiste ontwikkelingen in de vijf gebieden op gang brengen,' zegt Munniksma. `Dat kan alleen door actieve betrokkenheid van alle partijen in het landelijk gebied.' Deze partijen hebben nauw samengewerkt om de gebiedsopgaven op te stellen. Een volgende stap is het opstellen van jaarprogramma's voor 2008. Dat gebeurt in het najaar, waarbij de nadruk ligt op uitvoering.

De meerjarenprogramma's zijn gebouwd rond de thema's natuur, landbouw, recreatie, landschap, bodemgebruik, waterbeheer en sociaal-economische vitaliteit. Het is voor het eerst dat een dergelijk programma zoveel thema's bijeen brengt. De partijen willen op deze wijze efficiënter en doelgerichter gaan werken.

In totaal is met de gebiedsopgaven 2007 2013 maar liefst ruim 446 miljoen euro gemoeid. De uitvoering van projecten vindt plaats door financiering door rijk, provincie, gemeenten, waterschappen en particulieren. Een deel van het geld ligt vast doordat ze bedoeld zijn voor het behalen van rijksdoelen, bijvoorbeeld de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur.
Content Management Powered by CuteNews

* Archief persberichten en nieuwsberichten (2005 en ouder)