IFAW


Bescherming voor olifanten, walvissen en tijgers - uitkomst behouds forum

(Den Haag, 15 juni 2007) - Voorlopig verbod op ivoorhandel - commerciële tijgerfokkerijen halt toegeroepen - verbod op commerciële walvisjacht gehandhaafd. Dat waren de belangrijkste wapenfeiten van de 14de vergadering van de Conferentie van Partijen van CITES (de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten), een door de VN gesteunde natuurconferentie die dit jaar van 3 t/m 15 juni werd gehouden. Organisaties en instellingen die zich opwerpen voor de bescherming van wilde dieren zoals IFAW (International Fund for Animal Welfare - www.ifaw.org) hebben reden om blij te zijn: ondanks sterke druk van de voorstanders van de handel in wilde dieren om CITES tot een handelsverdrag om te vormen, zijn de Partijen erin geslaagd CITES stevig verankerd te houden in zijn oorspronkelijk mandaat van beschermer van bedreigde soorten.

"CITES is opgericht wilde dieren en planten tegen de handel te beschermen, niet om die handel te bevorderen", stelt Peter Pueschel, hoofd van IFAW's wereldwijde Wildlife Trade-programma. "Het is hartverwarmend om zoveel landen te zien samenwerken en tot verantwoorde besluiten voor natuur en milieu te zien komen."

Het besluit ten aanzien van de handel in ivoor, dat een "rustperiode" van minimaal negen jaar voor de olifanten inluidt, is daar een prachtig voorbeeld van. "Dit betekent allemaal veel meer dan we misschien beseffen, want het is nu voor het eerst dat Afrikaanse landen zich krachtig en eensgezind uitspreken voor de bescherming van dieren", aldus Pueschel. "Er heeft zich een coalitie van beschermingsgezinde Afrikaanse landen aangediend waar CITES voortaan serieus rekening mee zal moeten houden."

Ook de bescherming van tijgers was een belangrijk onderwerp tijdens CITES. India, Nepal, Rusland en andere belangrijke "tijgerlanden", gesteund door een overtuigende meerderheid van de overige vertegenwoordigde landen, besloten de in het wild levende tijgers nog meer bescherming te bieden. Het besluit veroordeelt het fokken van tijgers in gevangenschap voor commerciële doeleinden, dat wil zeggen de handel in lichaamsdelen en producten van deze dieren. "In 1993 prees de hele wereld China toen dat land een verbod op de handel in tijgers invoerde. Daardoor nam de vraag naar deze dieren af en konden de in het wild levende populaties zich herstellen", aldus Grace Gabriel, regiodirecteur van IFAW Azië. "De internationale gemeenschap deed een krachtig beroep op China om niet toe te geven aan de commerciële druk van fokkers en investeerders, die de lichaamsdelen van deze dieren willen verkopen. Ze bedreigen daarmee immers het voortbestaan van tijgers in de vrije natuur."

De afgevaardigden wezen ook Japan en IJsland terecht, die vergeefs pleitten voor het vrijgeven van de commerciële walvisjacht. Sinds 1994 dienen landen als Japan en Noorwegen regelmatig voorstellen in bij de CITES, waarmee ze de beschermde status van walvissen willen aantasten. "De beslissing die vorige week genomen is, en de steun die een flinke meerderheid van de IWC-vergadering vorige week uitsprak voor de bescherming van de walvissen, duiden erop dat er wereldwijd steeds meer consensus komt over de noodzaak walvissen in de 21ste eeuw te beschermen", aldus Patrick Ramage, die leiding geeft aan IFAW's Global Whale Protection programma.

De Partijen kwamen ook overeen een workshop te organiseren over de illegale handel op internet. Daaruit blijkt, dat men er steeds meer van doordrongen raakt hoe belangrijke een effectief toezicht op de naleving van wet- en regelgeving is, met name rond de escalerende internethandel in verboden (producten van) dieren en planten. Vooral onder aanhoudende druk van het IFAW kondigde eBay onlangs aan voortaan alle internationale handel in ivoor van olifanten op zijn sites te zullen weren.

Voor nadere informatie over deze campagne, beeldmateriaal of interviews met Yvette Brook beleidsmedewerker IFAW Nederland, kunt u contact opnemen met: Andreas Dinkelmeyer op +06 388 24 171 of adinkelmeyer@ifaw.org

Het IFAW heeft als missie het welzijn van dieren in de wereld te verbeteren. Daarbij gaat het zowel om huisdieren als om in het wild levende dieren. Het IFAW wil dit bereiken door de commerciële uitbuiting van dieren terug te dringen, natuurlijke leefgebieden te beschermen en dieren in nood te helpen. Meer informatie kunt u vinden op www.ifaw.nl

RSS © 2007 IFAW - Nederland
Javastraat 56 o 2585 AR Den Haag
Netherlands