Gemeente Geldrop-Mierlo


NIEUWS OVER DE BREEDTESPORTIMPULS

Een onderdeel van de Breedtesportimpuls is de verenigingsondersteuning. In overleg met de sportkoepel GeMs en de sportverenigingen is er begin dit jaar voor gekozen om een "IK-Scan" uit te voeren voor sportverenigingen die hiervoor belangstelling hadden. "IK-Scan" staat voor "Integrale Kwaliteitszorg Sportclubs".

De "IK-Scan" geeft een beeld van de stand van zaken binnen de vereniging, waarbij onder andere de clubsfeer, de strategische planning, het bestuur en management en de externe communicatie onder de loep worden genomen. Op dinsdag 30 januari vond de startbijeenkomst voor deze scan plaats. Tijdens deze bijeenkomst zijn alle details van deze scan besproken. In totaal meldden zich 12 verenigingen aan voor deelname. Alle scans zijn inmiddels uitgevoerd. Eerder werd een dergelijke scan al uitgevoerd in 2003. Hieraan namen toen 21 verenigingen deel. Vooruitlopend op de samenvoeging van Geldrop en Mierlo kregen ook de Mierlose verenigingen de gelegenheid hieraan mee te doen.

RESULTATEN
De resultaten en conclusies van de scans die dit jaar zijn uitgevoerd, zijn gepresenteerd tijdens een afsluitende bijeenkomst die op dinsdag 12 juni plaatsvond in Sociaal Cultureel Centrum Hofdael. Hierbij kregen de sportverenigingen de individuele rapportages overhandigd. De gemeente ontving een anoniem gemaakte totaalrapportage. Hieruit bleek dat de gemiddelde scores van de verenigingen uit Geldrop-Mierlo op de verschillende onderdelen uitkomen boven die van verenigingen uit vergelijkbare gemeenten.

Met deze scans hebben de deelnemers handvatten aangereikt gekregen om hun vereniging naar een hoger plan te krijgen. Op de eerste plaats is de ontvangen rapportage voor de verenigingen een instrument om mee aan de slag te gaan. Daarnaast kunnen de verenigingen deze rapportage desgewenst bespreken met de Sportkoepel GeMs (Geldropse en Mierlose Sportverenigingen). In de afgelopen maanden heeft GeMs al contact gehad met diverse verenigingen die in 2003 hebben deelgenomen aan de "IK- Scan". Hierbij werd bekeken of de aanbevelingen goed zijn overgekomen en wat er mee gedaan is. In een aantal gevallen hebben de verenigingen de aanbevelingen uitgevoerd en leidde dit ook tot verbeteringen.

ONDERSTEUNING VAN GEMEENTE Misschien blijkt straks dat er bij meerdere verenigingen behoefte is aan ondersteuning in de vorm van bijvoorbeeld een cursus of thema-avond (bijvoorbeeld over het werven en het behoud van vrijwilligers of over secretariële taken). Dan kunnen we, in het kader van de verenigingsondersteuning, bekijken of we dit binnen Geldrop-Mierlo kunnen organiseren.

Publicatie 19 juni 2007