Gemeente Hulst


Persbericht - 19.06.2007

Unieke vondsten bij opgraving Bierkaai

Bij de opgraving op de hoek van de Bierkaaistraat Dubbele Poort - Godsplein te Hulst zijn opmerkelijke en unieke sporen aan het licht gekomen.

Onder de verwachte bebouwing uit de 15-16e eeuw kwamen een aantal stookplaatsen en een tiental kleiputten tevoorschijn. Op basis van vondsten zijn deze te dateren in de 13e-14e eeuw. De opbouw van deze kleiputten bestaat uit grote kleiplaggen, die in het profiel mooi zichtbaar zijn. Omdat ze ook een bodem van kleiplaggen bevatten, betreffen het dus containers. Wat de inhoud van deze containers was, wordt momenteel onderzocht. De stookplaatsen en kleicontainers liggen in ophogingslagen, die bestaan uit zelas, een restproduct van zoutwinningsactiviteiten.
Bekend is dat Hulst welvarend is geworden door zoutwinning. Hoe vroeg men hier met dit proces is begonnen en waar in de stad deze activiteiten in de Middeleeuwen plaatsvonden is niet bekend. Mogelijk werpen deze vondsten meer licht op dit onderwerp. De vondst van deze kleicontainers is werkelijk uniek. In de aangrenzende provincies alsook in geheel Vlaanderen werden dergelijke sporen nog niet eerder aangetroffen.
Er zijn reeds vele specialisten in het veld een kijkje komen nemen. Een aantal hebben monsters genomen voor verder onderzoek. Omdat uit het archiefonderzoek is gebleken dat er in 1499 een glasmaker op deze plek woonde en er een fijn zand depot en vele mosselschelpen op het terrein zijn teruggevonden, zouden hier mogelijk verschillende ambachtelijke activiteiten hebben plaatsgevonden. De fabricage van een halffabrikaat voor glas behoeft soda (zout), fijn zand en kalk (branden van schelpen). Daarom worden alle ophogingslaagjes onderzocht op zout- en kalkgehalte.

In Hulst werd in 2004 aan de Korte Nieuwstraat eerder een mogelijke zoutoven aangetroffen. Toen werden de ophoogpakketten niet verder onderzocht. Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek in Zeeland gaat plaatsvinden. Met het oog op meer archeologisch onderzoek voortkomend uit het Plan Nieuwe Bierkaai is dat ook zeer wenselijk.

Informatieavond
Op woensdag 27 juni 2007 vindt een informatieavond over het bouwplan Dubbele Poort plaats.
Naast informatie over het bouwplan geeft archeoloog dhr. M. de Koning deze avond een woordje uitleg over de opgravingen ter plaatse. Daarnaast wordt ook de stand van zaken van de overige plannen in de binnenstad, zoals De Nieuwe Bierkaai en het Houtenkwartier, in het kort toegelicht.

---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl