Waterschap Rivierenland

Botulisme in stadsgrachten Culemborg

Medewerkers van Waterschap Rivierenland hebben in de stadsgrachten van Culemborg botulisme vastgesteld, een vergiftiging die dodelijk is voor waterdieren. Onderzoek heeft uitgewezen dat het om botulisme type C gaat. Dit type vormt geen gevaar voor de gezondheid van mensen. Het waterschap adviseert wel om honden niet in de grachten te laten zwemmen. Ook het vissen wordt afgeraden. Meldingen van dode vissen en eenden kunnen dag en nacht bij het waterschap worden gedaan (0344- 64 90 90).
Dit jaar is in het rivierengebied nog niet eerder botulisme vastgesteld.

Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen en plassen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting. Daarom moeten ze zo snel mogelijk worden opgeruimd. Doe dat niet zelf, raak de kadavers niet aan, maar bel het waterschap (0344-64 90 90). Medewerkers van de gemeente zorgen voor een snelle verwijdering van zieke en dode vissen en watervogels om verdere besmetting tegen te gaan. Het waterschap laat tegelijkertijd zoveel mogelijk zuurstofrijk water in de stadsgrachten in, zodat verversing van het water plaatsvindt.

Botulisme melden
Door het warme weer kan botulisme ook op andere plaatsen voorkomen. Waterschap Rivierenland kan de waterkwaliteit onderzoeken en coördineert de bestrijding van de botulismebacterie. Voor meldingen van botulisme of verschijnselen die daarop wijzen (zoals dode vissen en eenden) kunt u 24 uur per dag Waterschap Rivierenland in Tiel bellen via (0344) 649090.

Niet voeren
Het is beter om watervogels niet te voeren. Vooral in ondiep en stilstaand water (vijvers) wordt het slib op de bodem dan opgewoeld. En daarin bevindt zich juist de giftige botulismebacterie, waardoor botulisme zich kan verspreiden.