Gemeente Alphen aan den Rijn


Alphen richt Maatschappelijk ActiveringsCentrum op voor werkzoekenden

De gemeente zet op dit moment een Maatschappelijk Activeringscentrum (MAC) op. Dit centrum wil de kennis en kwaliteiten van mensen met een bijstandsuitkering benutten. Zij gaan straks services en diensten leveren in de Alphense wijken en buurten.

Uniek is dat de gemeente de doelgroep zeer nauw betrekt bij de opzet en uitvoering van dit centrum. Deze nieuwe manier van maatschappelijke participatie sluit aan bij de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet werk en bijstand.

Voor het opzetten en inrichten van dit MAC zijn 13 personen uit de doelgroep opgeleid tot interviewer. Zij nemen bij 125 Alphenaren met een bijstandsuitkering interviews af. Hiermee ontdekken ze welke kwaliteiten, capaciteiten en wensen de klanten hebben. In de tweede ronde gaan zij andere Alphense burgers interviewen. Ze willen dan weten aan welke diensten behoefte is in de Alphense wijken en buurten.

Na deze inventarisatie stellen de interviewers, samen met de projectgroep, vast welke diensten het MAC gaat aanbieden. De te kiezen dienstverlening moet aansluiten bij de behoefte in de wijk. Verder is die afgestemd op kwaliteiten en capaciteiten van de mensen die deze diensten verlenen. Hierbij wordt rekening gehouden met het al bestaande aanbod in de gemeente. De bedoeling is om in het najaar het Alphense MAC te openen.

Enthousiaste inwoners die graag iets vertellen over wat zij belangrijke dienstverlening vinden en waar zij behoefte aan hebben binnen hun wijk, kunnen zich voor een interview aanmelden bij mevrouw C. Reumerman via het telefoonnummer 0172 465128 of via de e-mail creumerman@alphenaandenrijn.nl. De interviews vinden plaats in de week van 2 t/m 6 juli.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft samen met de gemeenten Almelo, Ede en Culemborg voor de duur van anderhalf jaar in totaal een half miljoen euro subsidie ontvangen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In elk van deze gemeenten komt een MAC.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn