Gemeente Goirle

Brandweercursus van één jaar in veertien dagen

Vrijwilliger Toine van Dun uit Riel (43)
deed brandweercursus van één jaar in veertien dagen

Toine van Dun is sinds kort spuitgast bij het vrijwilligerskorps in zijn woonplaats. De 43-jarige Rielenaar 'deed' in 14 dagen de opleiding 'Manschappen I' - waar normaal een jaar voor staat.

Het brandweerkorps van de gemeente Goirle - met kazernes in Goirle (Kerkstraat) en Riel (Veertels)- telt in totaal 44 vrijwilligers en drie beroepskrachten. Om de vaardigheden op peil te houden wordt er wekelijks op maandag geoefend. De manschappen staan onder leiding van een bevelvoerder. Sommigen van hen zijn tevens chauffeur of pompbediende. Het korps staat vanaf 1 augustus onder leiding van brandweercommandant Claus Meijer. Zowel in Goirle als in Riel kan het vrijwilligerskorps nog mannen en vrouwen gebruiken.

Overdag
Toine's dagindeling liet het niet toe de opleiding gedurende een jaar in de avonduren te volgen. Dus werd het overdag en in 14 dagen. 'Het is een stevige cursus en flink aanpoten dus', kijkt hij terug. 'De praktijk op het oefencentrum in Boxmeer is goed te doen, maar de theorie moet je zelf thuis doornemen'.

Brandwacht I
De opleiding voor vrijwilligers zijn gelijk aan die van de beroepskrachten. De cursus Brandwacht I. volgt op Manschappen I. Toine: 'Voorlopig heb ik genoeg achter de boeken gezeten. Eerst maar eens een tijdje meedraaien, voordat ik aan een nieuwe cursus begin'.