Politiebond ACP

18 juni 2007

Dienstongeval of beroepsincident

Categorie: Politiebericht , Rechtshulp in de praktijk, Uit de regio

Door: Alie Nijboer

Elke collega loopt het risico tijdens zijn of haar werk een ongeval te krijgen, maar is dat ook automatisch een dienstongeval of beroepsincident?

In dit artikel vind je meer informatie over de begrippen dienstongeval en beroepsincident. Hier krijgen wij als ACP namelijk regelmatig vragen over. Ga voor een overzicht van de veelgestelde vragen over dit onderwerp naar: www.acp.nl/speciaal/faq.

Toetsen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar niet elk ongeluk tijdens werktijd is per definitie een dienstongeval of een beroepsincident. Om helder te krijgen waar het om gaat, moet je het incident toetsen aan het begrip in de rechtspositie en de aanwezige jurisprudentie (uitspraken van de rechtbank). Daarnaast is het ook belangrijk dat officieel wordt vastlegt dat het gaat om een dienstongeval of een beroepsincident. Let op: dit gebeurt niet altijd automatisch! Bij dienstongeval moet je als werknemer hierom vragen. Als er sprake is van een beroepsincident dan zal de werkgever dit automatisch melden. Verschillen jij en je werkgever op dit punt van mening, dan is het mogelijk om de rechter hiernaar te laten kijken. Als ACP-lid kun je dan een beroep doen op de belangenbehartiger uit jouw regio (pagina 5).

Omschrijving begrippen
Wel of geen dienstongeval of beroepsincident is dus o.a. afhankelijk van of het ongeval past in de definitie uit de rechtspositie politie. Hier volgen de twee definities. Beroepsincident: Een dienstongeval of beroepsziekte voortvloeiend uit een gevaarzettende situatie die rechtstreeks verband houdt met de uitvoering van zijn zaak waaraan de ambtenaar zich vanwege zijn specifieke functie niet kan onttrekken. Dienstongeval: Je spreekt van een dienstongeval als het gaat om een ongeval, die in overwegende mate zijn oorzaak vindt in de aard van de ambtenaar opgedragen werkzaamheden of in de bijzondere omstandigheden, waaronder deze moesten worden verricht, en dat niet aan zijn schuld of onvoorzichtigheid is te wijten.

Voordeel
Na het lezen van de kop, denk jij misschien: Wat kunnen er voor voordelen zitten aan een ongeval? Voor alle duidelijkheid: elk ongeval tijdens werktijd is er één teveel. Gebeurt het jou toch en lopen de ziektekosten op en/of is er sprake van letsel, dan is het prettig als jij het incident onder het begrip dienstongeval of beroepsincident kunt brengen. Dit betekent namelijk dat de werkgever je salaris tijdens je ziekte niet mag korten. Dat het opbouwen van je vakantieverlof het eerste jaar gewoon doorloopt. En daarnaast kun je ziektekosten die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed en die verband houden met je dienstongeval of beroepsincident bij de werkgever declareren.
Overigens geld hierbij hetzelfde voor beroepsziekten.

Dag op de hei
Zoals in elk bedrijf, worden ook binnen de politie regelmatig bindingsdagen georganiseerd. Bedoeld om elkaar buiten het werk om te leren kennen. En hoe kan dit beter dan met elkaar sportief aan de slag te gaan. Een volleybalwedstrijd, karten, fietsen of Nu is het vervelende dat jij niet de eerste, nog de laatste zult zijn, die op dat moment een blessure oploopt. Besef je goed dat er op dat moment niet automatisch sprake is van een dienstongeval. Natuurlijk wordt elke situatie getoetst aan de begrippen en aan de jurisprudentie. Over het algemeen kun je echter wel stellen dat er sprake moet zijn van een verplichtend karakter. Anders valt het per definitie niet onder het begrip dienstongeval.

---