Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 19 juni 2007

Oud maar niet voorbij

Publicatie SICAmag en bijeenkomst over culturele uitwisseling met Indonesie

Een erfenis met toekomst? In de juni-editie van het SICAmag laten cultuurprofessionals, wetenschappers en beleidsmakers hun licht schijnen op de culturele uitwisseling tussen Nederland en Indonesië. De vraag hoe de oude en pijnlijke relatie tussen de twee landen een basis kan zijn voor meer op hedendaagse leest geschoeide culturele betrekkingen laat zich echter niet eenvoudig beantwoorden. Schaduwen uit het verleden, verwoestend natuurgeweld en de wijze waarop fundamentalistische moslims zich tegenwoordig manifesteren, zijn slechts enkele van de omstandigheden die de bewegingsvrijheid van cultuurmakers in Indonesië beïnvloeden. Behalve in het SICAmag, staan de mogelijkheden en onmogelijkheden in de culturele samenwerking tussen Indonesië en Nederland tevens centraal tijdens een SICA bijeenkomst op 27 juni 2007.

Het openingsartikel in dit SICAmag is geschreven door Eveline Buchheim, onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam. Buchheim schetst het profiel van het hedendaagse kunstklimaat in Indonesië. Verder bevat deze editie onder meer een bijdrage van Novriantoni Kahar, activist van het Liberaal Islamitisch Netwerk over de vrijheid van meningsuiting in Indonesië en een interview met Iwana Chronis, die vertelt over het programma Cultural Emergency Response van het Prins Claus Fonds dat in actie kwam na aardbevingen en de tsunami.

Daarnaast zijn ook de vaste rubrieken opgenomen als de inventarisatie van (aanleidingen voor) toekomstige manifestaties voor de komende tien jaar, Buitengaats - de agenda van activiteiten in het buitenland waar Nederlandse cultuurmakers bij betrokken zijn en een mededelingenpagina van de ministeries van OCW en BZ.

publicaties.
Voor abonnementen en redactie: E post@sica.nl of T 020 6164 225.

De SICA is een informatie- en adviescentrum voor het internationale culturele verkeer. De SICA verstrekt advies via de helpdesk, bijeenkomsten, het buitenlandse bezoekers programma, publicaties en www.sica.nl


---



Ingezonden persbericht