DSM


Eerste prijs DSM Science & Technology Awards (South) 2007 naar Zwitserse onderzoeker Bernd Bodenmiller

De Zwitserse onderzoeker Bernd Bodenmiller heeft vandaag de eerste prijs in de DSM Science & Technology Awards (South) 2007 gewonnen. De keuze van de internationale jury onder voorzitterschap van dr. Manfred Eggersdorfer, R&D Director van DSM Nutritional Products, viel op Bernd Bodenmiller, die in november 2007 zal gaan promoveren aan het Swiss Federal Institute of Technology (ETH) Zurich, vanwege zijn proefschrift getiteld 'Quantitative Analysis of Protein Phosphorylation on a Proteome-Wide Scale: Technology Development, Validation and Applications'. Bernd Bodenmiller is erin geslaagd een nieuwe technologie voor proteomicsonderzoek te ontwikkelen en te valideren waarmee fosfopeptiden op systeembrede schaal verrijkt, geïdentificeerd en gekwantificeerd kunnen worden. Tot nu toe vormde dat een enorme uitdaging vanwege de geringe mate waarin fosforeiwitten voorkomen en de grote complexiteit ervan. Hij heeft de mogelijkheden van deze technologie aangetoond door succesvolle toepassingen in twee relevante biologische modellen. Zijn onderzoek heeft al tot diverse publicaties in prestigieuze tijdschriften geleid.

Bernd Bodenmiller ontving de aan de prijs verbonden trofee en het bijbehorende certificaat uit handen van Stephan Tanda, lid van de Raad van Bestuur van DSM. Als winnaar van de eerste prijs ontvangt hij tevens een geldbedrag van EUR 7500.

De winnaar van de tweede prijs, Eveline Trachsel, ook van het Swiss Federal Institute of Technology (ETH) Zurich (Zwitserland), ontvangt een geldbedrag van EUR 5000. De winnaar van de derde prijs, Thomas Hofer van de Leopold-Franzens Universiteit van Innsbruck (Oostenrijk), ontvangt een geldbedrag van EUR 2500. De overige negen laureaten ontvangen elk EUR 1250.

De DSM Science & Technology Awards maken deel uit van het DSM Innovation Awards Program dat door het DSM Innovation Center wordt gesponsord. De prijzen worden toegekend voor uitmuntend promotieonderzoek door promovendi uit Zwitserland, waar DSM Nutritional Products is gevestigd, en de aangrenzende regio's Oostenrijk, Noordoost-Frankrijk en Zuid-Duitsland.

De prijzen werden uitgereikt in Park Hotel Vitznau in Vitznau (Zwitserland). In zijn toespraak zei de heer Tanda: 'Erkenning van het werk van externe specialisten maakt deel uit van onze Open Innovatiebenadering. We hopen dat de introductie van de DSM Science & Technology Awards in Zwitserland en de aangrenzende regio's een groot succes wordt en dat de awards een stimulans zullen vormen voor promovendi om grensverleggend onderzoek te verrichten en zo mede vorm te geven aan de wereld van morgen.'

Juryverslag
In haar verslag over de eersteprijswinnaar, Bernd Bodenmiller, zegt de jury dat ze onder de indruk is van de geslaagde integratie van diverse technieken, zoals chemische, biologische, massaspectrometrische en rekenkundige benaderingen, die uniek en toonaangevend is. 'De jury verwacht dat het resultaat van het onderzoek nuttig zal blijken te zijn bij het ophelderen van de intracellulaire signaalroutes die een rol spelen bij de ontwikkeling van ernstige ziektes en aldus de basis kan vormen voor de ontwikkeling van geschikte preventiestrategieën. Daardoor kunnen ook mogelijkheden ontstaan voor nieuwe voedingsconcepten die tot verbetering van de menselijke gezondheid leiden.' De jury prees de hoge kwaliteit van het werk van alle andere laureaten.

De winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs
Bernd BODENMILLER verrichtte zijn onderzoek aan het Instituut voor Moleculaire Systeembiologie van het Swiss Federal Institute of Technology Zurich (Zwitserland) onder supervisie van professor dr. Rudolf Aebersold. De titel van zijn proefschrift is: 'Quantitative Analysis of Protein Phosphorylation on a Proteome-Wide Scale: Technology Development, Validation and Applications'.

Eveline TRACHSEL verrichtte haar onderzoek aan het Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen van het Swiss Federal Institute of Technology (ETH) Zurich (Zwitserland), onder supervisie van professor dr. Dario Neri. De titel van haar proefschrift luidt: 'Antibody-based Vascular Targeting for the Treatment of Chronic Inflammation'.

Thomas HOFER verrichtte zijn onderzoek aan de Vakgroep Theoretische Chemie van de Leopold-Franzens Universiteit van Innsbruck (Oostenrijk) onder supervisie van professor dr. Bernd M. Rode. De titel van zijn proefschrift is: 'Development and Application of Advanced QM/MM MD Methodologies'.


Overige winnaars
De negen overige prijswinnaars zijn:


Elena ALEKSANDROVA

Instituut voor Fysische Chemie, Universiteit van Stuttgart (Duitsland)


Matthias BECHTOLD

Swiss Federal Institute of Technology (ETH) Zurich (Zwitserland)


Wolfgang BICKER

Vakgroep Analytische Voedingschemie, Universiteit van Wenen (Oostenrijk)


Christine CARAPITO

Louis Pasteur Universiteit van Straatsburg (Frankrijk)

François DEBAENE

Vakgroep Chemie, ISIS, Louis Pasteur Universiteit van Straatsburg (Frankrijk)


Alexis KLEIN

INSERM U 866, IFR Santé-STIC, Medische Faculteit, Universiteit van Bourgogne, Dijon (Frankrijk)

Peter LIPOWSKY
Max Planck Institute for Metals Research, Stuttgart (Duitsland)

Ulrich PLUTOWSKI

Instituut voor Organische Chemie, Universiteit van Karlsruhe (Duitsland)


Florian RUDROFF


Instituut voor Toegepaste Synthetische Chemie, Technische Universiteit Wenen (Oostenrijk)


Twee parallelle prijzensystemen
De Science & Technology Awards werden 22 jaar geleden door DSM geïntroduceerd. Tot 2006 was deelname beperkt tot promovendi uit Nederland, België en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen (DSM Science & Technology Awards - North). Met het oog op de grote reputatie en populariteit die de awards in academische kringen hadden verworven, heeft DSM dit jaar een parallelle competitie met eenzelfde prijzensysteem opgezet voor promovendi van universiteiten in Zwitserland, Oostenrijk, Noordoost-Frankrijk en Zuid-Duitsland (DSM Science & Technology Awards - South).

Stimulans voor grensverleggend onderzoek
DSM doet veel van zijn onderzoekswerk in nauwe samenwerking met universiteiten. Met zijn Science & Technology Awards wil DSM jonge wetenschappers stimuleren tot creatief en grensverleggend onderzoek. Dit is van belang omdat dergelijk onderzoek vaak aan de basis staat van de ontwikkeling van nieuwe, kennisintensieve industriële processen en innovatieve producten.

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings en verf, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, genaamd Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op versnelde winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei en innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ruim ¤8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië, Afrika, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com