Woonbond

Persbericht

Front tegen ontheffing van maximumprijs in warmtewet

Een nieuwe Warmtewet moet afnemers van warmte bescherming gaan bieden tegen te hoge en ondoorzichtige afrekeningen. De gas- en elektriciteitswet doen dat voor respectievelijk gas en elektriciteit. Bij de Warmtewet gaat het vooral om stadsverwarming, maar elke vorm van warmtelevering valt eronder. De consumentenorganisaties, samen met verhuurders, huiseigenaren en bedrijven en instellingen die zijn aangesloten op een stadsverwarmingsnet willen dat de wet er snel komt en vormen daarbij een front tegen de ontheffingsmogelijkheid voor de maximumprijs die er dreigt te komen. Een ontheffingsmogelijkheid maakt het namelijk mogelijk dat financiële tegenvallers worden afgewenteld op de afnemers en dat is onacceptabel. Temeer daar het om zogeheten 'gebonden' afnemers gaat, die hun warmte niet ergens anders kunnen betrekken.

Dankzij de Warmtewet komt er een maximumprijs volgens het 'niet meer dan anders' (NMDA)-principe. Dat betekent dat de prijs van warmte voortaan wordt vastgesteld op basis van de daadwerkelijke kosten die de gebruiker zou hebben gemaakt als hij was aangesloten op het gasnet. Die kosten moeten transparant in rekening worden gebracht en er komt een onafhankelijk toezicht op de uitvoering van de wet. Vooral dat onafhankelijke toezicht is belangrijk, omdat zelfregulering in deze sector niet blijkt te werken. Zo hanteren de energiebedrijven nog steeds geen overgangstarief, terwijl ze dat in september 2006 wel hebben toegezegd.

De nieuwe Warmtewet berekent de (maximum)tarieven op basis van een rendementsmethode die transparant is en een eerlijke vergelijking mogelijk maakt van de kosten voor stadsverwarming. De Rekenkamer heeft bevestigd dat de methode die vanaf 1993 wordt toegepast onvoldoende transparant is en in de praktijk tot grote prijsverschillen leidt. De Woonbond gaat er daarbij vanuit dat het NMDA-principe betekent dat huurders via de gasrekening niet ook nog eens voor het onderhoud van de gasketel worden aangeslagen, omdat die kosten ook al in de huurprijs worden verrekend.

Kortom: een groot aantal vertegenwoordigers van consumenten (zowel huiseigenaren als huurders) en bedrijven en instellingen die aangesloten zijn op stadsverwarming is van mening dat de Warmtewet er snel moet komen. Zij dringen er bij de Tweede Kamerleden op aan de Warmtewet met terugwerkende kracht (tot 1-7-2004) aan te nemen, maar dan zonder ontheffingsmogelijkheid voor de maximumprijs voor warmte.

V07.1028.PR
Amsterdam, 7 juni 2007

Noot voor de pers:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Consumentenbond: M. Karskens 070 4454465
Vereniging Eigen Huis: S. Wayenberg 033 4507513
Nederlandse Woonbond: H. Roseboom 020 5517716
Aedes; Vereniging van woningcorporaties: A. Koedam 035 6268286 Veniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW): H. Grünfeld 0348-484366 Gemeentelijk Platform Warmtetarieven: T. Buiting 06 42551682