Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 164 HZ
Datum: 24 mei 2007

Friese Task Force Armoedebestrijding van start

De strijd tegen armoede in Fryslân wordt verstevigd. De Provincie Fryslân heeft de leden benoemd die de Adviescommissie Task Force Armoedebestrijding gaan vormen. Daarmee is het startsein gegeven om inhoud en uitvoering te geven aan het provinciale beleid op het terrein van armoedebestrijding.

In februari besloten Provinciale Staten van Fryslân tot het instellen van de Task Force Armoedebestrijding. Deze kreeg als opdracht mee de Friese gemeenten en betrokken maatschappelijke instellingen te ondersteunen in de strijd tegen armoede, zij zijn primair verantwoordelijk voor armoedebestrijding. Tot de taken behoren onder andere het onderzoeken van armoede, de oorzaken daarvan en het uitbrengen van advies over mogelijke oplossingen.

Leden
De adviescommissie komt onder voorzitterschap te staan van de heer P. van der Zaag, oud burgemeester van gemeente Smallingerland. De commissie bestaat verder uit de heer drs. K.H.A. van Anken, directeur-bestuurder van SMO Friesland, de heer A. Ekhart, wethouder van Sneek en bestuurslid van de VFG, de heer drs. Ing. G. Jaarsma, directeur-bestuurder van GKB Friesland, mevrouw K. van den Berg - Wiersma, oud wethouder van Boarnsterhim en mevrouw ds. H.G. Stavenga, predikant en voorzitter van de Arme Kant van Friesland. Zij zullen het college van GS adviseren over de bestrijding van armoede en over het verstrekken van subsidies uit het budget Armoede. Daarvoor is jaarlijks één miljoen euro beschikbaar voor een periode van vier jaar.

Uitwerking
De primaire verantwoordelijkheid voor armoedebestrijding ligt bij het rijk en de gemeenten. Desondanks is de provincie Fryslân van mening dat zij een aanvullende en ondersteunende rol moet spelen op dit gebied. Binnenkort overlegt de provincie met Friese gemeenten en de maatschappelijke organisaties op het gebied van armoedebestrijding. Dan legt de provincie haar speerpunten voor en informeert ze de betrokken partijen over de mogelijkheden om een aanvraag voor subsidie in te dienen.

Verantwoordelijk gedeputeerde Piet Adema wil de komende vier jaar werk maken van de armoedebestrijding: "Armoede is een groot maatschappelijk probleem, daar moeten we als samenleving verantwoordelijkheid in nemen, ook als provincie. Preventie en de deelname aan het sociaal-maatschappelijk verkeer zijn speerpunten. Daarbij richten we ons vooral op de ouderen, éénoudergezinnen en jongeren. Samen met de Taskforce, gemeenten en organisaties moeten we voor deze groepen van betekenis zijn."

---- --