Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 150

datum: 19 juni 2007

Geslaagd bezoek jury Entente Florale Europe

Jury enthousiast over aandacht voor groen, jeugd en cultuur in Amersfoort Het bezoek van de internationale jury voor de Entente Florale Europe vandaag aan Amersfoort is uitstekend verlopen. De jury heeft optimaal kennis kunnen maken met Amersfoort. Burgemeester A. Van Vliet-Kuiper en de wethouders H. van Daalen en G. Eerdmans verzorgden de begeleiding van de jury de gehele dag, waarbij vele aspecten van groen in de stad aan de orde kwamen.

Kwaliteit van leven
Monica Hetsch, voorzitter van de Europese jury (Oostenrijk): 'Wij kijken vooral naar de interactie tussen mens en natuur en hoe het groen de kwaliteit van leven verhoogt. Ik waardeer in Amersfoort de goede balans tussen bebouwing en groen. Ook valt mij hier op dat natuur in combinatie gebracht wordt met cultuur, en dat er veel aandacht is voor kinderen en de toekomst. Een leuk detail vind ik dat Amersfoort hetzelfde aantal bomen als huizen heeft.'

Route
's Ochtends wandelde de jury door de binnenstad en voer door de grachten waar vooral de unieke muurvegetatie aandacht trok. Bij de Koppelpoort werd de jury welkom geheten door de Stadsherauten. Na de binnenstad vervolgde de jury haar route met de bus naar Park Schothorst. Daar werd de groep ontvangen voor een toelichting op het Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie. De aandacht die Amersfoort besteedt aan educatie bij kinderen kwam overduidelijk naar voren.

In de namiddag maakte de jury kennis met de nieuwe wijken als Vathorst en Nieuwland. Daar werd ook meer verteld over het programma Groenblauwe structuur dat het groen in de stad de komende jaren versterkt. Het programma moet in 2015 klaar zijn en heeft dan 130 miljoen euro gekost. Het open landschap en de samenwerking met partijen als de provincie Utrecht en het Utrechts landschap werden toegelicht bij het pas geopende bezoekerscentrum Stoutenburg. Een mooi moment met bijzondere sfeer was het bezoek aan begraafplaats Rusthof met zijn groene omgeving.

Groenste gemeente?
De jury heeft zich aan het einde van de dag teruggetrokken om zich te beraadslagen. De uitslag wordt echter pas bekendgemaakt in september. Nederland was een van de eerste landen die de jury bezocht.

Informatie: Björn Hählen, communicatieadviseur Sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 48 95, e-mail bor.hahlen@amersfoort.nl.

Foto: Jury bewondert Monickendam vanuit rondvaartboot verzorgd door de Waterlijn. Bij gebruik naamsvermelding verplicht. Fotograaf: Roel de Vringer.


---- --