Gemeente Den Haag

Het grootste deel van de naar schatting tweeduizend dak- en thuislozen in Den Haag moet in 2010 passende huisvesting hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een draaiboek waarin is vastgelegd hoe de uitbreiding van de opvang vorm moet krijgen.

Vooraf stellen college en raad samen de voorwaarden op waaraan nieuwe opvangvoorzieningen in de stad moeten voldoen. Ook geeft het college aan hoe zij de bewoners bij de uitvoering van het plan Den Haag Onder Dak zal betrekken.

In 2010 moet het grootste deel van de dak- en thuislozen die door Den Haag zwerven van straat zijn. Naast passende huisvesting krijgen zij ook persoonlijke begeleiding die er voor de meeste mensen toe moet leiden dat ze op termijn weer zelfstandig kunnen functioneren. Om deze ambities waar te maken is naast uitbreiding op bestaande adressen ook een aantal nieuwe voorzieningen in de stad nodig. Het gaat in totaal om zeven locaties voor beschermd wonen, één voor dag- en nachtopvang en een nieuwe voorziening voor sociale activering en dagbesteding. De gemeenteraad stemde eerder dit jaar met deze uitbreiding in.
Over de financiering van het plan hebben de vier grote steden vorig jaar afspraken gemaakt met het Rijk.

Voorwaarden
De voorwaarden waaraan nieuwe vestigingsplekken moeten voldoen worden in samenspraak met de gemeenteraad bepaald. Als het college van B & W de benodigde locaties heeft gevonden is het diezelfde raad die toetst of is voldaan aan de vooraf opgestelde criteria. Die verschillen per voorziening en zijn afhankelijk van aard en omvang van de woon- of opvangplek. Andere voorwaarden hebben betrekking op het waarborgen van de leefbaarheid en veiligheid van de woonomgeving.

Bewoners en andere belanghebbenden worden na de zomer door de gemeente uitgenodigd mee te praten over de uitvoering van het plan, suggesties te doen en kanttekeningen te plaatsen. Dat kunnen bijvoorbeeld aandachtspunten zijn waarmee rekening moet worden gehouden bij of na de locatiekeuze, stelt het college in een toelichting op het raadsvoorstel.

Het draaiboek voor Den Haag Onder Dak wordt naar verwachting op donderdag 28 juni 2007 besproken in de raadscommissie Maatschappelijke Opvang, waarna de gemeenteraad er begin volgende maand een besluit over neemt.