D66

Regering veel te defensief over Europa

19 juni 2007, 17:15

De nadruk van de regering ligt volgens Hans Engels vooral op wat we niet willen met Europa; aantasting van onze nationale eigenstandigheden zoals sociaal beleid, ge-zondheidszorg, onderwijs, cultuur en fiscaal stelsel. Engels vindt deze invalshoek veel te defensief, betoogde hij in een debat in de Eerste Kamer over de Europese Raad.

De fractie van D66 herkent zich aldus Engels niet in de benadering van een kabinet, dat naar Europese staatsvorming verwijzende elementen in een nieuw verdrag niet wil terugzien. Een dergelijke opstelling voedt de overdreven en irreële angst voor een Europese superstaat. Het benadrukken van en inspelen op dit type beelden schaadt het Europese integratieproces en daarmee de internationale positie van Nederland.

Engels gelooft dat een grondrechtenhandvest eerder het maatschappelijk draagvlak voor Europa zal vergroten, dan dat het de angst voor een superstaat verder aanwak-kert.

Nederland is volgens Engels vanaf het begin van het Europese denken voorloper ge-weest. Onze Grondwet formuleert niet voor niets een opdracht tot bevordering van de internationale rechtsorde. Als één van de zes founding fathers van Europa kunnen wij het ons niet permitteren nu een grote terugtocht in te zetten. De grote vraagstukken van leefbaarheid en veiligheid zijn al lang niet meer alleen op nationale schaal aan te pakken.

---