Bonnefanten Museum Maastricht


15 juni 2007

Nieuwe 'wall drawing' van sol lewitt in bonnefantenmuseum

Collectieopstelling met werk van zeer invloedrijke Amerikaanse conceptualist

16 juni eind 2007

Vanaf 16 juni toont het Bonnefantenmuseum Maastricht de nieuwe Wall Drawing # 1239 Scribbles (Bonnefanten) van de onlangs overleden Sol LeWitt (1928 Hartford 2007 New York). De muurschildering, een recente schenking van de kunstenaar, is dit jaar speciaal voor het museum geconcipieerd en uitgevoerd door Takeshi Arita en Wim Starkenburg. Het museum prijst zich gelukkig met een omvangrijke collectie van LeWitt's werk. Dankzij de nauwe vriendschappelijke band die LeWitt met het museum onderhield, werd een groot deel van de in totaal 21 kunstwerken aan het museum geschonken. Deze collectie omvat de belangrijkste media waarin hij excelleert en bestaat uit drie grote sculpturen, twee monumentale wall drawings, voorbereidende prototypes en gouaches voor toepassingen in gebouwen van Vandenhove (collectie Vandenhove) en acht grote gouaches waarvan het merendeel recentelijk werd verworven.

In 1993 verwierf het Bonnefantenmuseum voor het eerst een werk van de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt één van de kunstenaars achter de dominante naoorlogse kunststromingen minimal en conceptual art . Het werk van Sol LeWitt beweegt zich tussen strakke regie en het loslaten daarvan. Daar waar een klassiek schilder / beeldhouwer zijn persoonlijke hand (schrift) zal laten prevaleren, geeft LeWitt de voorkeur aan een uitvoering door anderen. De eigen bijdrage beperkt zich tot het bedenken van een idee of concept, dat in de regel uitgaat van zeer eenvoudige principes. Desondanks biedt LeWitt's werk steeds opnieuw een zodanig hoog gehalte aan raffinement, dat verbazing, ontzag, schoonheid en al die oude' waarden in de kunst ons parten zullen blijven spelen. Je kunt hem vergelijken met een componist wiens werk door musici wordt uitgevoerd of met een architect die niet zelf de muren metselt.

Sinds 2005 wordt de spectaculaire Wall drawing #801: Spiral , 1996 van Sol LeWitt getoond in de Cupola, momenteel in combinatie met de installatie Prometeo , 1986 1987 van de Italiaanse kunstenaar Luciano Fabro.

---

Voor informatie / beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de persafdeling van het Bonnefantenmuseum (di-vrij), Avenue Céramique 250, Postbus 1735, 6201 BS Maastricht.

Tel. +31 43 329 01 10, fax +31 43 329 01 99, Mirjam Stam: pressoffice@bonnefanten.nl, www.bonnefanten.nl