Ackermans & van Haaren


Antwerpen, 19 juni 2007

AvH verwerft een participatie van 20% in Manuchar

Ackermans & van Haaren (via haar 74% dochter Sofinim) heeft een akkoord gesloten met de familie Patrick Maas en het management van Manuchar, onder leiding van de heer Philippe Huybrechs, voor de verwerving van een aandelenparticipatie van 20% in Manuchar. Sofinim heeft tevens een optie bekomen tot verhoging van haar deelneming tot 30%.

Manuchar is een in Antwerpen gevestigde trader, distributeur en logistieke speler die voornamelijk actief is in chemicaliën, staal en hout. Manuchar kende de afgelopen jaren een sterke groei. In 2000 bedroeg de omzet ⬠120 miljoen voor een resultaat na belastingen van ⬠0,5 miljoen. In 2006 bedroeg de geconsolideerde omzet van Manuchar ⬠469 miljoen en realiseerde zij een EBITDA van ⬠24 miljoen en een resultaat na belastingen van ⬠9 miljoen.

Meer concreet staat Manuchar in voor:

* de sourcing van producten (voornamelijk chemicaliën, staal en hout) doorheen de wereld

* de organisatie van de logistiek tussen producent en eindklant
* de financiering van de goederen tijdens het transport
* de verdere verwerking of herverpakking van goederen
* de distributie en marketing van deze producten via haar lokaal netwerk.

Manuchar biedt deze diensten aan via een uitgebreid lokaal distributie- en sourcing netwerk dat zich vandaag uitstrekt over 25 landen in Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en grote delen van Azië, met eigen kantoren in:

* Latijns-Amerika:


* Zuid-Amerika: Brazilië, Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivië, Chili en Argentinië

* Centraal-Amerika: Mexico, El Salvador, Honduras
* Caraïben: Dominicaanse Republiek, Cuba

Afrika: Nigeria, Zuid-Afrika, Uganda

Azië: China, Indië, Thailand, Filippijnen, Hongkong

Europa: België, Oekraïne, Rusland

Haar uitgebreide netwerk stelt Manuchar in staat haar klanten één enkel contactpunt aan te bieden voor een globale sourcing en distributie van goederen, over continenten heen, tot in meer afgelegen gebieden. In het bijzonder in de meer afgelegen gebieden vormt de combinatie van ondernemende logistiek en financiering een sleutel tot commercieel succes.

Via de verdere uitbouw van haar lokale inplantingen in Azië en Afrika streeft Manuchar er vandaag naar haar klanten een nog breder logistiek platform aan te bieden en haar diensten en producten verder te diversifiëren.

Met deze transactie gaat AvH een lange-termijn partnership aan met de familie Maas en het management van Manuchar en wenst zij de groep te ondersteunen in de realisatie van haar ambitieuze uitbreidingsplannen.

Ackermans & van Haaren is een gediversifieerde groep actief in 4 kernsectoren : baggerâ, milieu- en aannemingsdiensten (DEME, één van de grootste baggerbedrijven ter wereld - Algemene Aannemingen Van Laere, een toonaangevende aannemer in België), vastgoed en aanverwante diensten (Leasinvest Real Estate, een genoteerde vastgoedbevak met ongeveer ⬠450 miljoen vastgoedactiva in portefeuille â Extensa, een belangrijke gronden- en vastgoedontwikkelaar met zwaartepunt in België en Luxemburg), private banking (Bank Delen, één van de grootste onafhankelijke privé-vermogensbeheerders in België â Bank J.Van Breda & Cº, niche-bank voor de ondernemer en de vrije beroepen in België), en private equity (Sofinim, één van de grootste
risicokapitaalverschaffers in België, en GIB).

De groep concentreert zich op een beperkt aantal strategische participaties met een belangrijk groeipotentieel. De marktkapitalisatie van AvH bedraagt ruim ⬠2,4 miljard. Vanaf 2 maart 2007, is AvH opgenomen in de referentieindex BEL20 van Euronext Brussel.

Alle persberichten van AvH en haar belangrijkste groepsvennootschappen evenals de âInvestor Presentationâ kunnen ook geraadpleegd worden op de AvH website : www.avh.be.

Voor bijkomende informatie kunt u telefonisch terecht bij:

Luc
Bertrand
Philippe Huybrechs

CEO â Voorzitter van het Executief Comité
Gedelegeerd Bestuurder

Ackermans & van Haaren NV
Manuchar NV

Tel. +32 (0)3 231 87 70
Tel. +32 (0)3 640 93 00

e-mail : dirsec@avh.be
e-mail: philippe.huybrechs@manuchar.com

website: www.avh.be
website: www.manuchar.com

Matthias De Raeymaeker

Investment Manager

Sofinim NV

Tel. +32 (0)3 897 92 30

e-mail : m.deraeymaeker@sofinim.be