Onzekerheid bij ouders over buitenschoolse opvang


, 20070619 -- Veel ouders weten nog niet of hun school bij de start van het nieuwe schooljaar een aanbod voor buitenschoolse opvang heeft. Bijna 21% heeft nog helemaal niets gehoord van het schoolbestuur en ruim een kwart is wel geïnformeerd, maar is niet gevraagd naar hun wensen. Ruim 62% van de ouders weet niet of de school al beslissingen heeft genomen. De onzekerheid is het grootst in de grotere gemeenten.

Bij bijna 77% van de ouders heeft de medezeggenschapsraad van de school geen contact opgenomen. Terwijl dat wettelijk wel verplicht is.
De cijfers geven aan dat de onzekerheid het grootst is in de grotere gemeenten.
Meer dan de helft van de ouders verwacht overigens wel dat er in augustus een goed aanbod is.
Dat blijkt uit een onderzoek dat Radar Kinderopvang heeft uitgevoerd onder haar panel van ouders die gebruik maken van buitenschoolse opvang. Hiervan zijn 1433 ouders benaderd, 589 hebben gereageerd (41,1%). Per 1 augustus 2007 is het schoolbestuur verantwoordelijk voor een aaneengesloten aanbod van onderwijs en opvang van 7.30 uur 's ochtends tot 18.30 uur 's avonds.

Van de ouders vindt 46% de nieuwe verantwoordelijkheid van het schoolbestuur goed. Het is voor hen prettig dat onderwijs en opvang op één plek zit. Voor kinderen is het ook duidelijker; ze krijgen meer mogelijkheden voor leuke activiteiten. Ouders zijn heel duidelijk de opvang moet worden aangeboden door professionals en dat er goed toezicht dient te zijn. Een aantal ouders ziet het aanbod via de school als een alternatief voor de buitenschoolse opvang.
Ruim 24% van de ouders geven een neutraal oordeel of hebben geen mening.
De resterende 30% vindt het geen goed besluit. Voor hen is opvang vooral een taak van de ouders; het onderwijs is al overbelast. Volgens ouders is zo'n lange dag voor kinderen ook niet goed.

Medezeggenschapsraad
Het is wettelijk vastgelegd dat de medezeggenschapsraad de ouders moet raadplegen voordat zij advies uitbrengt aan het schoolbestuur. Ruim driekwart van de ouders geeft aan dat er geen contact met hen is opgenomen. Ruim 60% van de ouders weet niet of de medezeggenschapsraad bezig is met de nieuwe verplichtingen.

Activiteitenaanbod
Ouders formuleren geen sterke voorkeuren met betrekking tot het activiteitenaanbod. Opvang in een huiskamerachtige omgeving en spelen op het schoolplein scoren hoog. Daarnaast scoren ook creatieve activiteiten (knutselen, tekenen e.d.) en sport en spel goed.





Ingezonden persbericht