Stichting Bouw Research

Cursus Rekenen aan brandveiligheid

Terug Stuur door Archief Print

dinsdag 19 juni 2007

Over de toepassing van brandveiligheidsvoorschriften bestaat nog veel onduidelijkheid. De belangstelling om die regels en richtlijnen goed uit te voeren en te handhaven nam door de nationale rampen van de laatste jaren alleen maar toe. Die incidenten hebben geleid tot een toegenomen interesse voor het opzetten en uitvoeren van berekeningen en analyses in het kader van brandveiligheid. Zowel vanuit het perspectief van de ontwerper als dat van de handhaver. Er is veel koudwatervrees voor rekenen aan brandveiligheid. Deze cursus helpt deelnemers snel 'door' raken in deze materie.

Inhoud
De cursus 'Rekenen aan brandveiligheid' beoogt ontwerpers, uitvoerders en toetsers inzicht te geven in de manier waarop berekeningen moeten worden uitgevoerd. Dat gebeurt aan de hand van praktische instructies. Ook krijgen de deelnemers meer gevoel voor de resultaten van de berekeningen en hoe het nemen van maatregelen die resultaten kunnen beïnvloeden.

De cursus 'Rekenen aan brandveiligheid' bestaat uit twee los te volgen modules: A. Vluchten bij brand.
B. Brandoverslag

Module A: Vluchten bij brand (cursus is vol)
Deze cursus geeft meer informatie over de uitwerking en de interpretatie van de voorschriften met het oog op vluchten. Aan bod komen onder meer de loopafstand, de positionering van nooduitgangen en trappenhuizen, de doorgangsbreedte en de draairichting van deuren, opvang- en doorstoomcapaciteit. De cursus stipt ook specifieke richtlijnen bij bijzondere gebouwen en grote compartimenteringen aan.

Module B: Brandoverslag (cursus is vol)
In deze module is er specifiek aandacht voor de beheersbaarheid van brand door middel van brandcompartimentering en WBDBO. Aan de orde komen onder meer vuurbelasting, WBDBO en kritische brandoverslagtrajecten. Verder is er kort aandacht voor de methodiek beheersbaarheid van brand in grote brandcompartimenten. Deze module bestaat weer uit een ochtend- en een middagdeel. In de ochtenduren is er aandacht voor de basisinformatie, in de middag leert u omgaan met de door BRIS ontwikkelde 'BRANDO'-software.

Zowel het ochtend- als het middagdeel van module B kunt u los van elkaar volgen. Dat geldt ook voor module A en B: de stof van de twee modules sluit op elkaar aan, maar u kunt er ook voor kiezen om maar één van de twee modules te volgen. U ontvangt wel een forse korting op de inschrijfprijs als de modules of de dagdelen tegelijkertijd afneemt.

Cursus met duidelijke voordelen
De cursus 'Rekenen aan brandveiligheid' is interactief van opzet. Er is alle tijd om in te gaan op vragen van uw kant. Bovendien krijgt u praktische informatie uit de eerste hand: de expertauteurs van V2BO Advies geven de cursus namens SBR. Deze hebben ook de publicatie 'Rekenen aan brandveiligheid' (deel E van de serie 'Brandveilig Ontwerpen en Toetsen') geschreven. Module B is een samenwerkingsverband tussen V2BO en BRIS. Natuurlijk mag u verwachten dat de inhoud van de cursus is toegespitst op de actualiteit: alle wijzigingen in het Bouwbesluit en relevante normering zijn erin verwerkt. Deelname aan de cursus biedt veel partijen veel voordeel. Ontwerpers hoeven minder snel externe expertise in te kopen, projectontwikkelaars lopen minder risico op vertraging door foutief uitgevoerde en afgekeurde ontwerpen. Architecten hebben de zekerheid dat hun plannen voldoen aan de eisen; toetsers krijgen meer inzicht in de achtergronden van ontwerpen.

Link met de serie 'Brandveilig Ontwerpen en Toetsen' De cursus 'Rekenen aan brandveiligheid' heeft uiteraard raakvlakken met het gelijknamige deel E uit de serie 'Brandveilig Ontwerpen en Toetsen' van SBR. Als u nog niet in het bezit bent ervan is aanschaf aan te raden maar u kunt de cursus ook los van deze publicatie volgen. Deel E van 'Brandveilig Ontwerpen en Toetsen', 'Rekenen aan Brandveiligheid' is opgezet als handleiding voor ontwerpers, uitvoerders en toetsers om berekeningen en analyses op te zetten en uit te voeren.

Data
3 mei 2007, 5 juni 2007, 19 juni 2007

Download het aanmeldformulier