Ingezonden persbericht


Poeldijk, 15 juni 2007

Persbericht

Oude kunst Bartholomeuskerk terug in Poeldijk

De Bartholomeuskerk in Poeldijk heeft een aantal verloren gewaande kunststukken terug kunnen verwerven door toedoen van antiquair Chris van Waes. Op dinsdag 9 juni 2007 worden de objecten officieel terugoverhandigd aan pastoor Van Mastwijk en de voorzitter van commissie historie van de kerk, de heer Willemsen.

Eind jaren zestig vond er een rigoureuze modernisering van de Poeldijkse Bartholomeuskerk plaats. Vrijwel alle opsmuk werd uit de kerk verwijderd. Een deel werd vernietigd, een deel werd verkocht. Lang niet alle parochianen waren het eens met deze ommezwaai. In april dit jaar slaagde Van Waes erin een set zeer fraaie altaarstukken terug te kopen van een mevrouw die ze destijds van de kerk had gekocht. Het gaat om een kandelaber, dat is meer-arms kandelaar, een lezenaar, een kaarslampje en een standaard voor een wierookvat. Deze messing objecten in art déco stijl, zijn vermoedelijk gekocht in 1909 door deken Leesberg. Waarschijnlijk komen ze van het atelier Achterberg dat werkzaam was van 1890 tot 1920. Het ontwerp lijkt van de hand van de beroemde kunstenaar Colenbrander. Leesberg was een groot kunstliefhebber.

Het kerkbestuur was direct enthousiast toen Van Waes de kunststukken ter overname aan de kerk aanbood. De objecten zullen een plaats krijgen in het mortuarium, een speciale kapel achter in de kerk. Na een omzwerving van veertig jaar zijn deze kunstvoorwerpen weer op de plaats waar ze horen.