Gemeente Bolsward


maandag 18 juni 2007

Kap zieke iepen bij Bolsward

Vanaf 19 juni zal de Iepenwacht Fryslân alle iepen langs de A7 bij Bolsward kappen. Deze bomen zijn besmet met de zogenaamde iepziekte. Kappen is de enige manier om verspreiding van de ziekte en verdere besmetting van de iepenpopulatie te beperken.

Het gaat hier om ongeveer 80% van de bomen / bossages langs de A7 bij Bolsward. Het betreft hier het gedeelte van de brug over de A7 tot aan de gemeentegrens (nabij de Shell pomp. Het besluit te kappen is in overleg met Rijkswaterstaat en de gemeente Bolsward genomen.

Sinds meerdere jaren heerst er onder de Nederlandse iepen een schimmelziekte, verspreid door de iepenspintkever. De schimmel verstopt de houtvaten van de boom waardoor deze in snel tempo afsterft. Verdere verspreiding van de iepziekte kan alleen worden voorkomen door het kappen van zieke exemplaren. De Iepenwacht, afdeling Fryslân, is onlangs begonnen met het inventariseren en kappen van zieke en mogelijk besmette Iepen in de provincie, zo ook bij Bolsward.

Voor het kappen van de iepen is het nodig de verschillende op- en afritten tijdelijk af te sluiten. Rijkswaterstaat streeft ernaar dat dit zoveel mogelijk buiten de spits gebeurt. Verkeer wordt omgeleid via een andere op-/afrit.

Rijkswaterstaat zal in overleg met de gemeente Bolsward een nieuw beplantingsplan opstellen voor het gebied langs de A7. Het streven is de huidige groene zone zo snel mogelijk te herstellen. Herplant zal waarschijnlijk in de loop van 2008 plaats vinden.