Ingezonden persbericht


Van: Jonge Socialisten in de PvdA

Datum: 18 juni 2007

PvdA Jongeren eten taart met Minister Koenders

Jonge Socialisten op de bres voor vrijlating Aung San Suu Kyi

Morgen, dinsdag 19 juni, viert de democratisch gekozen leider van Birma Aung San Suu Kyi haar 62ste verjaardag. Deze viert zij alleen en onder huisarrest. Voor deze gelegenheid bieden de Jonge Socialisten in de PvdA (JS) minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking een verjaardagstaart en een petitie aan. Volgens de JS moet de EU met name op het gebied van humanitaire hulp een grotere rol spelen om democratisering tot stand te brengen.

De Jonge Socialisten in de PvdA maken zich ernstige zorgen over de situatie in het dictatoriale Birma, waar de mensenrechten dagelijks worden geschonden. JS-Voorzitter Ruben Zandvliet: "Er is een groot gebrek aan degelijke gezondheidszorg en onderwijs. Bijna de helft van het budget wordt aan defensie gespendeerd, slechts 4% aan onderwijs en gezondheidszorg. Hierdoor is de kwaliteit zorgwekkend en daar moet de EU -met Nederland voorop- wat aan doen! Daarom willen wij dat PvdA-minister Koenders dit punt op de Europese agenda zet."

Aung San Suu Kyi is de leider van de National League for Democracy, de partij die tijdens de verkiezingen van 1990 82% van de stemmen kreeg. De militaire junta erkende deze overweldigende uitslag niet, en plaatste haar zelfs onder huisarrest. Hier bevindt zij zich nog steeds in, inmiddels al weer twaalf jaar, vorige maand is haar huisarrest wederom met een jaar verlengd.

Aung San Suu Kyi is niet de enige politiek gevangene, er zijn naast haar minstens 1100 gevallen bekend. Ondanks vele oproepen van bijvoorbeeld de Verenigde Naties en de EU om Aung San Suu Kyi en alle andere politiek gevangenen vrij te laten geeft het regime niet thuis. Ook zijn meer dan een miljoen Birmesen uit gevaar voor hun eigen leven het land ontvlucht. Zij wonen veelal in vluchtelingenkampen in aangelegen grensgebieden, waar de omstandigheden over het algemeen slecht zijn. "Wij roepen alle EU lidstaten op om meer humanitaire hulp aan deze vluchtelingenkampen te besteden om te zorgen dat de vluchtelingen degelijk worden opgeleid waardoor hun kansen op de plaatselijke arbeidsmarkt worden vergroot," aldus Ruben Zandvliet.

De uitreiking start om 14.45u in de centrale hal/passage van de Tweede Kamer. Als u aanwezig wilt zijn bij de uitreiking van de verjaardagstaart en petitie aan Minister Koenders, dan kunt u contact opnemen met onderstaande personen. Er is tevens gelegenheid tot het interviewen van de Minister.

Niet ter publicatie:

Ruben Zandvliet 0638820566
Voorzitter Jonge Socialisten

Zita Schellekens 0638820567
Woordvoerder Jonge Socialisten/Free Burma

Meer informatie over de activiteiten van de JS vindt u op www.freeburma.nl