Verbond van Verzekeraars

De arbeidsongeschikte zelfstandige vergrijst

Zelfstandigen beginnen later met een eigen bedrijf, houden er ook later mee op en dat heeft gevolgen voor de portefeuille van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) blijkt namelijk dat die portefeuille in de afgelopen jaren licht is vergrijsd. "In nog geen drie jaar tijd is het aandeel 'ouderen' gestegen van 54 naar 59 procent", vertelt statisticus Roald Jongejan.

Tekenend, noemt hij de stijgende versus de dalende lijn. "De daling zet zich in bij zelfstandigen tot en met veertig jaar, terwijl het aantal zelfstandigen vanaf 41 jaar in toenemende mate dekking zoekt tegen arbeidsongeschiktheid."
Volgens Jongejan loopt de trend dat de gemiddelde leeftijd in ons land toeneemt min of meer gelijk met de trend dat zelfstandigen later met een eigen bedrijf beginnen. "Cijfers (van de FNV via Wellned) over de trends op de arbeidsmarkt in Nederland tonen ook aan dat zelfstandigen gemiddeld later een eigen bedrijf starten. Voor een deel wordt dat veroorzaakt, doordat pas op latere leeftijd wordt gekozen voor een carrière als zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld na ontslag als gevolg van een reorganisatie. Ook zijn er signalen dat het zelfstandig ondernemerschap vanuit een uitkeringsituatie toeneemt." Opvallend in die gegevens is overigens wel, zo vervolgt hij, "dat de gemiddelde leeftijd in Nederland, die sowieso in zijn algemeenheid stijgt, minder sterk toeneemt dan de gemiddelde leeftijd bij verzekerde zelfstandigen."

Verschuiving
Het CVS constateert eenzelfde verschuiving van leeftijd in de portefeuille met betrekking tot de eindleeftijd. De leeftijd dus waarvoor de verzekeringnemer bij het afsluiten van de polis heeft gekozen om de verzekering (en dus ook de eventuele uitkering bij arbeidsongeschiktheid) te beëindigen. Jongejan: "De eindleeftijd van zestig jaar komt weliswaar nog steeds het meeste voor, maar ook hier is opvallend dat het aandeel 'eindleeftijd 65 jaar' toeneemt. Vooralsnog blijft die stijging beperkt tot ongeveer een procent per jaar, maar kennelijk verwachten ook de zelfstandigen dat ze langer moeten (of willen) doorwerken."

Verzekerd!, juni 2007