Ingezonden persbericht


FSA zet Progress Apama in als real-time detectiesysteem marktmisbruik voor SABRE II en MiFID

FSA gebruikt het Apama Event Processing Platform voor real-time Business Activity Monitoring (BAM)

Rotterdam - 19 juni 2007 - Het Britse FSA, de onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie die de financiële dienstverlening in de UK in de gaten houdt, gaat het Progress® Apama® Event Processing Platform gebruiken om SABRE* II aan te sturen. SABRE II is een systeem voor het monitoren van transacties en het ontdekken van marktmisbruik. Het Apama platform is door Detica Group geselecteerd als onderdeel van een uitgebreide aanbesteding om voor de FSA de volgende generatie van het marktbewakingssysteem SABRE te ontwikkelen. SABRE II zal worden ingezet om handelsactiviteiten op markten in de UK in de gaten te houden. Ook transacties die bij de FSA zijn gemeld in het kader van de MiFID (European Union Markets in Financial Instruments Directive) worden met het systeem geobserveerd.

Uit onderzoek van de FSA blijkt dat "er mogelijkerwijs bij 28,9 procent van de aankondigingen van overnames en bij 21,7 procent van de aankondigingen op de FTSE350, handel met voorkennis heeft plaatsgevonden"**. De FSA heeft het vooraanstaande adviesbureau Detica dat gespecialiseerd is in inlichtingen en informatie, gecontracteerd om het SABRE II systeem te ontwikkelen. Hiermee kan de bewaking verscherpt, en potentieel marktmisbruik opgespoord worden. Het Apama platform stelt Detica in staat om voor FSA real-time marktbewakingsstrategieën te ontwikkelen, toe te passen en te beheren. De complex event processing (CEP) technologie van het Apama platform zorgt ervoor dat SABRE II patronen in effectenverkeer en informatiestromen in real-time controleert, analyseert en er actie op onderneemt. De functionaliteit van Apama Business Activity Monitoring (BAM) verzorgt het visuele aspect van de Transaction Monitoring Unit (TMU) van de FSA. Dit bestaat uit een real-time grafisch dashboard dat medewerkers van de TMU waarschuwt voor eventueel marktmisbruik. Daarnaast zal de Apama grafische CEP-ontwikkelingstool (Event Modeller) de FSA helpen snel nieuwe detectieregels voor marktmisbruik te ontwikkelen. Zo kunnen zowel bekende als nieuwe vormen van marktmisbruik worden gedetecteerd en kan er adequaat worden ingespeeld op de veranderende richtlijnen van de MiFID. "Het feit dat de bewaker van de financiële dienstverlening in de UK Progress Apama technologie gebruikt, bevestigt eens te meer dat Apama marktleider is in complex event processing en business activity monitoring", zegt Mark Palmer, vice president en general manager van de Apama Division. "Dit belangrijke project voor de FSA en onze voortdurende samenwerking met Detica laten uitstekend zien hoe Progress Apama technologie ingezet kan worden bij real-time marktbewaking en detectie van marktmisbruik op de kapitaalmarkt." Simon Asplen-Taylor, Head of Market and Regulatory Services bij Detica, legt uit: "Het Progress Apama event processing platform stelt Detica in staat om een zeer krachtig detectiesysteem voor marktmisbruik binnen de kapitaalmarkt te bieden. Dit was doorslaggevend bij de keuze van FSA voor Detica als partner in het SABRE II-project. Wij verwachten dat ook investeringsbanken, regelgevende instanties en beurzen veel interesse zullen hebben, en kijken uit naar onze verdere samenwerking met Progress bij de realisering van onze mogelijkheden."


* Bewaking en geautomatiseerde Business Reporting Engine ** Zie: http://www.fsa.gov.uk/pages/Library/Communication/PR/2006/020.shtml of http://www.fsa.gov.uk/pubs/occpapers/op23.pdf.

Over Progress Apama
Het toonaangevende Progress Apama platform is het meest complete event processing platform van de financiële sector. Zowel sell-side als buy-side instellingen kunnen profiteren van de geavanceerde functionaliteit en uitstekende prestaties in een serie van applicaties, waaronder algorithmic trading, risicobeheer, marktaggregratie en prijsstelling. De rijke ontwikkelomgeving van het Apama platform stelt zakelijke gebruikers in staat om unieke gedifferentieerde event processing strategieën te ontwerpen, testen en in te zetten. Meer informatie over het Progress Apama platform is te vinden op: www.progress.com/apama.

Progress Software Corporation
Progress Software Corporation (Nasdaq: PRGS) is een leverancier van software voor de ontwikkeling, implementatie, integratie en het beheer van bedrijfsapplicaties. Progress Software streeft er naar de voordelen van informatietechnologie te maximaliseren en tegelijkertijd de complexiteit en de total cost of ownership te minimaliseren. Meer informatie over Progress Software is te vinden op www.progress.com.