Jaarverslag 2006 en reis van jongeren naar Afrika

19.06.2007 / 09:04 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Humanitas

Humanitas

Vandaag verschijnen van vrijwilligersorganisatie Humanitas het jaarverslag 2006 en het nieuwe nummer van het magazine Van Mens Tot Mens. Uit het jaarverslag blijkt dat in 2006 8.441 vrijwilligers zich in hebben gezet voor 22.648 cliënten in 387 projecten. In het jaarverslag is verder aandacht voor activiteiten die eigenlijk heel normaal zijn, maar desondanks voor veel mensen problematisch zijn: kindervakanties, opvoeding van jonge kinderen en het ordenen van de financiële administratie. In het magazine Van Mens Tot Mens onder andere een interview met Angelique Koops van Jongeren in rouw die naar Afrika is geweest.

Jaarverslag 2006
In het jaarverslag 2006 worden drie Humanitas-activiteiten in het bijzonder onder de aandacht gebracht: de Kindervakantieweken, Home-Start en Thuisadministratie. Omdat het voorbeelden zijn van laagdrempelige en relatief eenvoudig te organiseren ondersteuning die grotere problemen in de toekomst helpt voorkomen.
De Kindervakantieweken van Humanitas zorgen ervoor dat kinderen die anders niet op vakantie kunnen, zonder zorgen vakantie kunnen vieren met leeftijdsgenootjes. De vrijwilligers van Home-Start geven praktische opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen, waardoor de ouders de opvoeding op den duur weer zelfstandig aan kunnen en hun zelfvertrouwen toeneemt.
De ondersteuning van Thuisadministratie lijkt zich alleen te richten op het ordenen van administratie, maar stimuleert ook de zelfredzaamheid op financieel en administratief gebied en kan nog grotere financiële problemen helpen voorkomen. Thuisadministratie maakte in 2006 dankzij onze vrijwilligers een stormachtige groei door.

Jongeren van afdeling Almere/Zeewolde naar Afrika
Van 13 tot 28 april reisden drie vrijwilligers van Jongeren in rouw van Humanitas-afdeling Almere/Zeewolde naar Afrika voor HHumanlink, een samenwerkingsverband tussen Humanitas en Hivos. Angelique Koops vertelt over haar ervaringen. Door de uitwisseling kon ze met een nieuwe blik naar dit vrijwilligerswerk kijken. 'Een groot verschil tussen Afrika en Nederland is dat rouw daar wordt uitgesteld vanwege het simpele feit dat mensen moeten overleven. Als je in Nederland tijd en ruimte wil nemen om te rouwen, krijg je die kans. Als je honger hebt, denk je alleen: ik moet eten. De psychische kant wordt daar door de praktische kant weggedrukt.' Toch heeft ze van de Afrikanen geleerd: 'Veel in hun methodiek is gericht op creativiteit: dans, drama en zang. In Nederland zijn we vaak zo rationeel.'

Humanitas
Humanitas komt op voor een samenleving waarin mensen actief vorm geven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar. Deze humanistische uitgangspunten vertaalt Humanitas in diensten van-mens-tot-mens op de gebieden van welzijn, wonen en zorg. Humanitas telt negenduizend vrijwilligers die vanuit ruim negentig afdelingen opereren.

Humanitas kent zes programmalijnen:

- Elk kind telt: alle activiteiten rond jeugd en opvoeding
- Apart én erbij: voor mensen met een niet-Nederlandse culturele en etnische achtergrond

- Vallen én opstaan: voor mensen die tijdelijk niet voor zichzelf kunnen zorgen
- Oud én redzaam: ondersteuning van ouderen die zelfstandig willen blijven wonen
- Verwerken én verder: voor mensen die een verlies te verwerken hebben
- Alleen én samen: voor mensen in een sociaal isolement

Humanitas wordt financieel ondersteund door de Sponsor Bingo Loterij.

HHumanlink
HHumanlink is een gezamenlijk project van Stichting Hivos en Vrijwilligersorganisatie Humanitas, de twee H's in de naam onderstrepen dat. Hivos zet zich in voor structurele armoedebestrijding, samen met lokale maatschappelijke organisaties in het Zuiden. In de hedendaagse context van globalisering zijn de werkterreinen van beide organisaties steeds meer vervlochten geraakt. Zo is migratie inmiddels een onmiskenbaar thema in de maatschappelijke dienstverlening die Humanitas in Nederland biedt. Tegelijkertijd is het vraagstuk migratie niet los te zien van de werkzaamheden van Hivos en van de lokale maatschappelijke organisaties in het Zuiden waar Hivos mee samenwerkt. Bovendien worden Hivos en Humanitas gedreven door dezelfde humanistische waarden: de overtuiging dat de mens het recht heeft tot het voeren van de regie over zijn eigen leven, dat mensen keuzemogelijkheden moeten worden aangeboden en dat iedereen verantwoordelijk is voor zichzelf en voor de groepen waarvan hij/zij deel uitmaakt. In een wereld van globalisering reiken deze verantwoordelijkheden verder dan dorps-, stads-, of landsgrenzen.


Noot voor de redactie (