Partij voor de Dieren


18-06-2007
Nederlandse wolven afgeschoten door Spaanse plezierjagers

Den Haag, 18 juni 2007 - Volgens de Spaanse justitie zijn in 2005 wolven die vanuit Nederland geïmporteerd werden, illegaal afgeschoten door gefortuneerde Spaanse plezierjagers. De organisator van de illegale jachtpartijen is aangehouden evenals enkele deelnemers aan de jachtpartijen. Hen wacht mogelijk een gevangenisstraf.

Marianne Thieme heeft kamervragen gesteld over de herkomst van de Nederlandse wolven en over het beleid ten aanzien van Nederlands jachttoerisme. De omgeving waar de illegale jachtpraktijken zijn vastgesteld is ook een populaire plek waar Engelse prinsen en Prins Willem-Alexander jachttoerisme bedrijven.

Vragen van het lid Thieme (Partij voor de Dieren) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Justitie en Buitenlandse Zaken over herkomst buit illegale Spaanse wolvenjacht


1. Kent u het bericht "Safari Spain"(1)?

2. Kunt u de aanklacht bevestigen dat tussen januari en maart 2005 vijf wolven vanuit Nederland zijn geïmporteerd in Spanje, om te dienen als jachtbuit voor jachttoeristen? Zo ja, welke consequenties wilt u daaraan verbinden? Zo neen, waarop baseert u uw conclusie en concludeert u daarmee dat het bericht onjuist is?
3. Bent u bereid om in contact te treden met de Spaanse justitie om te achterhalen wie de leverancier was van de Nederlandse wolven en of er een exportvergunning was afgegeven voor de dieren? Zo ja, op welke wijze en welke termijn en wanneer denkt u uitsluitsel te ontvangen of het gebeurde waar is? Zo neen, waarom niet?

4. Kunt u aangeven of het exporteren van wolven vanuit Nederland naar andere landen is toegestaan? Zo ja, onder welke voorwaarden en waarborgen? Zo neen, op welke wijze controleert en handhaaft u dit verbod en bent u van mening dat hiervoor voldoende deskundigheid en capaciteit voor aanwezig is bij de Nederlandse controle instanties?
5. Kunt u aangeven of bij export van beschermde dieren garanties moeten worden afgegeven dat deze beschermde wilde dieren op de eindbestemming niet als jachtbuit, proefdier, huisdier of anderszins worden gebruikt? Zo ja, wat houden deze garanties in, wie controleert deze en bent u van mening dat dit systeem voldoende waterdicht is? Zo neen, bent u van mening dat exportgaranties noodzakelijk zijn om dit soort ongewenste praktijken te voorkomen en waarom?
6. Bent u bereid in contact te treden met de Spaanse justitie om te bezien of er Nederlandse jachttoeristen hebben deelgenomen aan het "jagen" op beschermde wilde dieren in gevangenschap? Zo neen, waarom niet? Zo ja, op welke wijze en waarom?

7. Kan het deelnemen aan dergelijke illegale safari's in het buitenland door Nederlandse staatsburgers strafrechtelijke consequenties hebben volgens het Nederlands recht? Zo ja, op welke wijze en kunt u voorbeelden geven van deelnames die geleid hebben tot strafrechtelijke vervolging? Zo neen, waarom niet en acht u dit wenselijk of bent u voornemens hiervoor beleid te ontwikkelen?
8. Bent u bereid het in Nederland adverteren van jachtreizen in het buitenland voor jachtvormen die in Nederland verboden zijn, te verbieden? Zo neen, waarom niet? Zo ja, op welke termijn en wijze?
9. Kunt u jachtreizen voor jachtvormen die in Nederland verboden zijn die aangeboden worden op de Nederlandse markt verbieden? Zo ja, bent u bereid hiertoe over te gaan en kunt u uw antwoord toelichten? Zo neen, waarom niet en hoe verhoudt zich uw uitspraak tot het Nederlandse verbod op de jacht op beschermde dieren?

(1) d.d. 14-06-07
http://www.theolivepress.es/2007/06/14/safari-spain-olive-press-invest igation/#more-483

Terug