VN Mensenrechtenraad besluit over institutionele inrichting - Nederland vice-voorzitter

De VN-Mensenrechtenraad heeft vandaag een belangrijk besluit genomen over de wijze waarop zijn werk de komende jaren zal worden vormgegeven en de instrumenten waarmee dit werk kan worden uitgevoerd. Na een jaar lang intensieve onderhandelingen ligt er - mede dankzij de Nederrlandse inzet - een resultaat waarmee de Raad in principe voldoende is toegerust om effectief aandacht te besteden aan mensenrechtenschendingen.

De Raad heeft onder meer een nieuw instrument in werking gesteld waarmee de mensenrechtensituatie in ieder land regelmatig door de Raad zal worden geëvalueerd (de 'universal periodic review'). Daarnaast is de agenda van de Raad nu vastgesteld en is een besluit genomen over de herziening van de mandaten van de speciale mensenrechtenrapporteurs.

Hoewel Nederland hoger had ingezet, is het resultaat acceptabel, zeker gezien de minderheidspositie waarin Nederland en gelijkgezinde landen zich binnen de Raad bevinden.

Minister Verhagen is verheugd dat er een apart agendapunt is gekomen voor mensenrechtensituaties die de aandacht van de Raad behoeven en dat de rapporteurs hun onafhankelijkheid behouden.

De 'universal periodic review' heeft als voordeel dat ieder land op dezelfde manier onder de loep wordt genomen en dat hierdoor ook situaties kunnen besproken die anders niet op de agenda van de Raad terecht zouden komen. Ten slotte kunnen NGO's een belangrijke bijdrage blijven leveren aan het werk van de Raad.

Nederland vice-voorzitter

Nederland is met ingang van heden namens de groep van westerse landen vice-voorzitter van de VN-Mensenrechtenraad. Minister Verhagen ziet hierin een belangrijke waardering van de Nederlandse inspanning om van de Raad een geloofwaardig orgaan te maken.

Het vice-voorzitterschap stelt Nederland in staat om tijdens de cruciale aanvangsfase van de nieuwe institutionele inrichting maximaal invloed uit te oefenen en de nieuwe instrumenten zo effectief mogelijk te maken voor de bevordering en bescherming van mensenrechten in de wereld. Minister Verhagen is verheugd dat Nederland als vice-voorzitter van de Raad deze rol kan vervullen, want bescherming van mensenrechten vormt een belangrijke prioriteit in zijn buitenlands beleid.

Het hoofd van de Nederlandse delegatie naar de Raad, Ambassadeur mr. B.J. (Boudewijn) van Eenennaam, zal deze functie namens Nederland vervullen.

Nederland werd op 17 mei jl. door de AVVN herkozen als lid van de Raad voor een tweede, volledige lidmaatschapstermijn van drie jaar. Nederland was vorig jaar - bij de oprichting van de MRR - reeds gekozen als lid voor een periode van één jaar.

Noot voor redacties (