D66

Pechtold: Dit is een kabinet van kleine zorgen en ergernissen

19 juni 2007

Vandaag verdedigt het kabinet zijn beleid voor de komende vier jaar. Één ding is duidelijk: dit kabinet houdt zich vooral bezig met oplossingen voor de kleine zorgen en ergernissen van mensen, maar pakt de echte grote problemen niet aan. Nu de economie weer aantrekt is het juist hét moment om hervormingen door te voeren. Ook als voorbereiding op tijden dat het weer slechter gaat. En er is nogal wat te hervormen in Nederland.

D66 heeft grote problemen met het financieel-economische beleid van dit kabinet.

De AOW wordt onbetaalbaar als we nu niets doen. De oplossing van het kabinet is het fiscaliseren van de AOW. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft al aangeven dat dit plan onuitvoerbaar is. D66 stelt voor om de AOW-leeftijd de komende 24 jaar te verhogen naar 67 jaar is, wat volgens het CPB de beste oplossing is. Helaas durft het kabinet deze maatregel niet te nemen. Fractievoorzitter Alexander Pechtold: `Als we willen dat ouderen over 20 jaar ook nog AOW krijgen, moeten we nu handelen. Dit kabinet kijkt weg'.

Op de woningmarkt kiest dit kabinet ook voor stilstand. De hypotheekrenteaftrek blijft onaantastbaar en ook aan de krappe huurmarkt wordt niets gedaan. `We kunnen toch moeilijk tegen jongeren zeggen: sorry er is geen plek meer in Nederland,' aldus Pechtold.

Tot slot de arbeidsmarkt. Ook hier kiest het kabinet voor een status quo. D66 wil een economie die zélf banen creëert. Daarvoor is een arbeidsmarkt voor nodig die ruimte biedt, met ruimte voor uitzendwerk in plaats van bureaucratische instanties als het UWV en CWI. Het moet voor werkgevers weer aantrekkelijk worden mensen aan te nemen. Pechtold: `Als we de arbeidsmarkt flexibiliseren, hebben jongeren, allochtonen en vrouwen méér kansen op de arbeidsmarkt'.


---