GroenLinks

Jacht op illegalen moet stoppen

19 juni 2007

Afgelopen weekend heeft Politie Amsterdam Amstelland 111 mensen aangehouden tijdens een feest in een Amsterdams grand café. De actie was gericht op illegalen. GroenLinks is tegen een illegalenjacht en vraagt om de prestatiecontracten met de politie te herzien.

Het zou gaan om West-Afrikaanse illegaal in Nederland verblijvende internetcriminelen. Naar nu blijkt mochten mensen met een Nederlands paspoort het café direct verlaten, terwijl mensen die zich niet konden identificeren aangehouden zijn. Blijkbaar zijn mensen met een Nederlands paspoort per definitie onschuldig. Vanzelfsprekend moet de politie criminele illegalen opsporen en arresteren. Maar bij deze actie vraagt GroenLinks zich af het hier daadwerkelijk vooral om criminaliteitsbestrijding ging, of dat het doel het oppakken van zo veel mogelijk illegalen was. Opnieuw speelt de vraag of de druk van de prestatiecontracten tot illegalenjacht leidt. GroenLinks eist daarom dat de politieafspraken over de aantallen op te pakken niet-criminele illegalen worden geschrapt uit de prestatiecontracten.

Naïma Azough
Den Haag, 19 juni 2007

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Justitie over de aanhouding van 111 vreemdelingen te Amsterdam


1. Kent u het bericht dat de Amsterdamse politie op zaterdag 16 juni jl. tijdens een feest 111 vreemdelingen zijn aangehouden?
2. Klopt het dat alle 250 aanwezigen gecontroleerd zijn op hun identiteitsdocumenten? Mochten de personen met de Nederlandse nationaliteit direct het pand verlaten? Zo ja, wat was hier precies de aanleiding toe? Hoe verhoudt zich dit tot het klaarblijkelijke doel om verdachten van verstoring van openbare orde en het plegen van criminele feiten aan te houden?

3. Hoe zijn verdachte vreemdelingen van criminele feiten en de niet verdachte vreemdelingen onderscheiden? Hoeveel van de 111 arrestanten worden verdacht van internetfraude? Klopt het dat op het moment dat de politie binnen viel er geen sprake was van openbare ordeverstoring? Zo ja, op welke juridische grond is de politie-actie ondernomen en zijn de niet-verdachte vreemdelingen opgepakt?

4. Van welke vreemdelingenrechtelijke c.q. strafrechtelijke bevoegdheden is precies gebruik gemaakt om de aanwezigen te controleren en al dan niet aan te houden? Is dat ook kenbaar gemaakt aan de betrokkenen?

5. Hoe is voorkomen dat niet-verdachte aanwezigen zijn geconfronteerd met de toepassing van strafrechtelijke dwangmiddelenbevoegdheden?
6. Op welke wijze is voorzien in rechtsbijstand voor de aangehouden personen?

7. Speelde het belang van het aanhouden van niet-criminele illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen ook een rol bij deze actie? Zo ja, hoe verhoudt deze actie zich tot de eerdere toezegging van de Amsterdamse burgemeester dat de gemaakte afspraken in het prestatiecontract van de Amsterdamse politie over het aantal aan te houden illegalen niet zou leiden tot veegacties?
8. Bent u bereid om ogenblikkelijk alle prestatieafspraken met politiekorpsen over de aantallen aan te houden illegalen te schrappen en erop toe te zien dat er geen `illegalenjacht' ontstaat?