Ingezonden persbericht


*** Open brief aan minister Ab Klink van Volksgezondheid ***

Voorburg, 18 juni 2007


1 VAN DE 100 HAD OVER DE 'STILLE ZORGVRAGER' MOETEN GAAN

Terwijl uw collega-ministers de afgelopen 100 dagen het land in moesten, had u het één dag dichter bij huis kunnen zoeken. Met een bezoek aan de psychosesimulator in de 'Paved with fear'-truck had u voor de deur van VWS kennis kunnen maken met de overweldigende wereld van schizofrenie en psychose. Het was de kans geweest om te laten zien dat u er ook bent voor de groep patiënten die nooit voor zichzelf zal kunnen opkomen: de 'stille zorgvragers'. U liep een bezoek mis door een onbenulligheid: uw eigen ministerie had niet op tijd een parkeervergunning geregeld. Terwijl ditzelfde ministerie juist om de truck had gevraagd.

Na de eerste 100 dagen heeft u zich voorstander getoond van de patiënt als sterke consument, een uitgangspunt dat Ypsilon als een van de grootste consumentenorganisaties in de GGZ aanspreekt. Maar wat te doen met de groep die zó ziek is dat ze niet uit zichzelf hulp vraagt en aangeboden hulp categorisch zal weigeren? Voor veel mensen met schizofrenie is dat de dagelijkse realiteit.

Mensen die nog nooit een psychose van nabij hebben meegemaakt kunnen nauwelijks bevatten in wat voor slopende wereld mensen met schizofrenie moeten leven. Bij u zal dat niet anders zijn. De truck die in het kader van de internationale Paved with fear-tour ook ons land aandeed, biedt die mogelijkheid wel. Hij bevat 2 cabines waarin op indrukwekkende wijze een psychose wordt nagebootst. Inmiddels is de truck allang weer op weg naar andere bestemmingen in Europa. U had de kans, maar liet hem liggen.

Ypsilon, een vereniging met meer dan 7.000 familieleden van mensen met schizofrenie of psychose, hoopt dat u zich in de nabije toekomst alsnog voor deze kwetsbare groep sterk maakt. Schizofrenie komt bij 1 op de 100 mensen voor en is een van de meest invaliderende ziektes. Maar het stigma is groot, de misvattingen en vooroordelen talrijk en de onbekendheid enorm.

Onder de vorige kabinetten stond de GGZ in het algemeen en schizofrenie in het bijzonder onderaan de prioriteitenladder. Ypsilon hoopt dat dit nieuwe kabinet deze trend wil doorbreken. Want weliswaar is schizofrenie niet te genezen, met preventieve interventies is er wel nog veel gezondheidswinst te halen. Want ook bij schizofrenie zijn preventief nog grote stappen te zetten. Schizofrenie behoort tot de top 10 van duurste ziektes en dat is niet nodig. Ypsilon heeft ideeën over hoe het anders kan die ze graag met u deelt.

Wij hopen van u te horen.

Gerrit Kersten,
Voorzitter

Vereniging Ypsilon
Prins Bernhardlaan 177
2273 DP Voorburg
telefoon (088) 000 21 20 / (070) 369 20 11
fax (088) 000 21 21
e-mail: ypsilon@ypsilon.org
www.ypsilon.org