Provincie Gelderland


---

|                                            |Nr.   |2007-292       |
|                                            |Arnhem|20 juni 2007   |
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 19 JUNII

GELDERLAND ALGEMEEN
Extra half miljoen voor leefbaarheid platteland (A2) Gedeputeerde Staten stellen voor in 2007 nog eens 500.000 miljoen euro beschikbaar te stellen voor subsidies met betrekking tot 'leefbaarheid platteland en sociale cohesie'. Het geld is een aanvulling op de bestaande subsidieregeling 'Vitaal Gelderland', waarmee de vitaliteit van platte-landsgemeenschappen wordt behouden en versterkt. Het gaat om het realiseren van vol-doende voorzieningen en het verbeteren van de bereikbaarheid daarvan. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor het versterken van de sociale samenhang, het creëren van werkgelegenheid en het behoud van jongeren op het platteland door betaalbare woningen aan te bieden.

Rechterlijke uitspraken 2006 (B1)
Gedeputeerde Staten hebben een notitie vastgesteld over rechterlijke uitspraken die in 2006 zijn gedaan naar aanleiding van beroepen tegen provinciale besluiten. Slechts een beperkt deel van de provinciale besluiten wordt geheel of gedeeltelijk vernietigd. Het grootste deel blijft in rechterlijke procedures overeind. De notitie geeft niet alleen een cijfermatig overzicht, maar geeft ook inzicht in de redenen van vernietiging van de besluiten. Daar kan lering uit worden getrokken om het in 2007 nog beter te doen.

Meer schaapskuddes ingezet voor begrazing (C4) Het college van Gedeputeerde Staten heeft vandaag positief beslist over 22 subsidieaanvragen voor een totaal subsidiebedrag van bijna E 1,7 miljoen, waarvan E 0,7 miljoen provinciale middelen. Veel goedgekeurde projecten hebben betrekking op de inzet van schaapskuddes voor een natuurlijk beheer van heideterreinen en dijken. Een kwart van de aanvragen is ingediend voor de verwerving van gronden in het kader van de Ecologische hoofdstructuur (EHS). (Zie ook apart persbericht)

Gelderland actiever bij ontwikkeling grensoverschrijdende projecten (C1) De provincie Gelderland wil een actievere rol spelen bij de projectontwikkeling in de Nederlands-Duitse grensstreek. Nu het voorstel voor een Duits-Nederlands samenwerkingsprogramma (INTERREG IVa 2007-2013) voor goedkeuring aan de Europese Commissie is voorgelegd, gaat Gelderland alvast plannen maken voor de uitvoering. In het nieuwe programma wordt het mogelijk omvangrijke projecten te realiseren die Euregio-overschrijdend, langlopend, bewezen duurzaam en innovatief van aard zijn. Voor een aantal grote projecten die passen binnen het nieuwe Gelderse coalitieakkoord heeft Gedeputeerde Staten opdracht gegeven plannen uit te werken. (Zie ook apart persbericht)

Aanwijzen Natura 2000-gebieden pas na opstellen beheerplannen (C2) Gedeputeerde Staten adviseren de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de Natura-2000 gebieden voorlopig aan te wijzen en eerst de beheerplannen te gaan opstellen. Pas als deze gereed zijn, kunnen de beschermde natuurgebieden definitief worden aangewezen. (Zie ook apart persbericht)

Kwaliteit vergunningverlening Wet milieubeheer verbeterd (C6) De VROM Inspectie regio Oost is tevreden over de verbeteringen die de provincie Gelderland heeft doorgevoerd ten aanzien van de vergunningverlening en handhaving op het gebied van de Wet milieubeheer. De inspectie rondde in 2005 een onderzoek af naar de vergunningverlening en handhaving, waaruit bleek dat de kwaliteit van de vergunningverstrekking gedurende de jaren 2003 en 2004 onder de maat bleef. Bovendien bestond er een grote achterstand bij de actualisering van de vergunningen. Ook constateerde de inspectie dat de provinciale toezichts- en handhavingsactiviteiten tekort schoten. De provincie heeft zich op deze punten verbeterd, zo blijkt uit het nazorgonderzoek dat de inspectie in 2006 heeft gedaan. Ook de achterstand is weggewerkt.

STEDENDRIEHOEK
30.000 euro voor particulier opdrachtgeverschap in Apeldoorn (F1) Groot Zonnehoeve is een nieuw te ontwikkelen wijk in Oost Apeldoorn. Er worden circa 700 woningen gebouwd; van sociale huurwoningen tot ruime vrijstaande woningen. Er is ook een rol weggelegd voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Een aantal particulieren ontwikkelt en realiseert hier in collectief verband hun eigen woonwensen. De provincie Gelderland moedigt de woningdiversiteit aan en stelt 30.000 euro beschikbaar voor het collectief particulier opdrachtgeverschap.

REGIO ARNHEM-NIJMEGEN
Vervolgvoorstel voorjaarsnota: 1,9 miljoen euro voor Elst Centraal (A3) Bij de voorjaarsnota, die op 27 juni door Provinciale Staten wordt besproken, komt een vervolgvoorstel. De voorjaarsnota is vorige week in de commissievergaderingen besproken. Op een aantal gemaakte opmerkingen en vragen wordt in dit vervolgvoorstel ingegaan. Daarnaast stellen GS voor om 1,9 miljoen euro beschikbaar te stellen aan het project Elst Centraal. Dit project kon eerder niet rekenen op een financiële bijdrage omdat nog onduidelijk was of er een noodgedwongen overstap (knip) moest komen in de spoorverbinding Tiel-Arnhem. Nu bestuurlijk is overeengekomen dat er tot 2015 geen knip zal komen, kan er ook een besluit worden genomen over de financiering. Met de provinciale bijdrage kan snel begonnen worden met de werkzaamheden. Door het project worden Elst Oost en West weer met elkaar verbonden en komen er onder andere appartementen, woningen, kantoren en commerciële voorzieningen.