Gemeente Pekela


Gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam intensiveren samenwerking

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam hebben in een gezamenlijk overleg op 19 juni besloten om de samenwerking tussen de drie gemeentes te intensiveren. De drie gemeenten werken al op de nodige terreinen samen. In de komende periode zal een onderzoek worden gestart op die terreinen waar een eventuele uitbreiding van de samenwerking een meerwaarde kan vormen.

Deze meerwaarde kan bestaan uit een verlaging van de kosten, een versterking van de kwaliteit en/of het verminderen van de kwetsbaarheid. In een dergelijk onderzoek zijn in ieder geval de onderwerpen in beeld die deel uitmaakten van het onlangs beëindigde project Bundeling Gemeentelijke Taken. Het gaat hierbij om de gebieden: Inkoop, Leerlingenvervoer, P&O, Belastingen, Juridische Zaken (incl. Bezwaar- en Klachtenafhandeling), Vergunningverlening en Handhaving en Doelmatigheidsonder-zoeken. Andere onderwerpen waarvan de meerwaarde bij samenwerking wordt onderzocht zijn onder andere: economische zaken/ arbeidsmarktbeleid, toerisme & recreatie, de W.M.O/jeugdbeleid, Milieu en Integraal veiligheidsbeleid. Ondersteunend hierbij is een extern onderzoek naar de bestuurskracht van de Groningse gemeenten, dat in december wordt afgerond. In deze periode zal ook worden onderzocht of het aanhaken van de gemeente Bellingwedde een toegevoegde waarde voor alle partijen kan hebben.

De colleges van B&W hebben opdracht gegeven aan een stuurgroep van burgemeesters en gemeentesecretarissen om voor 1 oktober 2007 met een intentieovereenkomst en een uitgewerkt plan van aanpak te komen. In deze documenten zal nader worden aangegeven hoe en in welke fasering de geplande samenwerking vorm en inhoud krijgt. De afzonderlijke gemeenteraden zullen in de loop van het najaar aan de hand van de intentieovereenkomst de kaders kunnen vaststellen. De colleges kiezen voor een sterke betrokkenheid van de ondernemingsraden bij de uitlijning van dit proces.