Beleid overheid bedreiging voor dorpsevenementen?


Informatieavond op 19 juni 2007 in Haghorst (gemeente Hilvarenbeek)

HAGHORST, 20070609 -- Is het beleid van de overheid een bedreiging voor de vele evenementen die in dorpen en in steden worden georganiseerd door vrijwilligers?! Dat is de vraag die op 19 juni aanstaande centraal staat tijdens een informatieavond te Haghorst.De directe aanleiding voor het organiseren van deze avond door de stichting Haghorst's Spektakel is het fenomeen dat steeds meer organisaties flinke boetes krijgen opgelegd wegens het verstrekken van alcoholische dranken aan jongeren onder de 16 jaar. Een door de overheid opgesteld beleid waarmee de organisaties overigens geen moeite hebben en waarvoor controles door de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) worden uitgevoerd.

Vrijwilligers
Sterker nog! Veel organisaties maken veel extra kosten voor beveiliging, controlebandjes, geven extra informatie hierover aan medewerkers en passen extra controles toe om te voorkomen dat jongeren onder de 16 jaar alcoholische dranken verstrekt krijgen. Toch blijkt in het in de praktijk, mede omdat er veel vrijwilligers wordt gewerkt, het heel moeilijk om het systeem in deze waterdicht te krijgen. Wanneer ondanks voorzorgsmaatregelen toch overtredingen worden geconstateerd is dat voor de organisaties en de vele vrijwilligers een teleurstelling en dreigt het gevaar van demotivatie bij betrokkenen en mogelijke teloorgang van evenementen. En dat kan toch nooit de bedoeling zijn van de betrokken partijen.

Voorbeeld
En om onder andere over deze problematiek te praten en informatie te geven wat men er mogelijk aan kan doen, wordt op 19 juni een informatieavond gehouden. Zo zullen medewerkers van de Voedsel- en Warenautoriteit uitleg gaan geven over de wetgeving in deze. Ook zal een voorbeeld gepresenteerd worden van een evenement hoe de problematiek binnen de organisaties kan worden aangepakt. Uiteraard zullen ook vragen aan bod komen die betrekking hebben op dit onderwerp. Uit de recente publicaties zowel landelijk als regionaal mag duidelijk zijn dat het onderwerp zeer actueel is. Zo wil minister Ter Horst gemeenten de mogelijkheid gaan geven om de leeftijdsgrens van het verstrekken van alcoholische dranken aan jongeren op te schroeven van 16 naar 18 jaar. En wat te denken van het kabinetsbesluit om met ingang van 1 juli 2008 een rookverbod in alle horecabedrijven in te stellen. Is dit ook van toepassing voor dorpsevenementen en evenementen in tenten?

Site
De voorzitter van de avond is burgemeester S. Huisman van de gemeente Hilvarenbeek. De aanvang van de informatieavond in zaal Den Horst. St. Josephstraat 1 te Haghorst is 20.30 uur. De meest actuele informatie over de avond is te vinden op de site www.haghorstsspektakel.nl . Via de site kunnen organisatie en belangstellenden zich ook inschrijven. De entree voor de avond is 5 euro per persoon. Hiervoor krijgen deelnemers een kop koffie aangeboden en wordt een informatiepakket verstrekt.


Einde bericht





Bertrand Verhelst