Gemeente Coevorden

Ontwerp `Hof van Coevorden' van Rau publieksfavoriet

`Hof van Coevorden' van architectenbureau Rau de publieksfavoriet

Verschil van slechts 76 stemmen met `StadShuis' van LKSVDD

Het ontwerp `Hof van Coevorden' van architectenbureau Rau is als de publieksfavoriet uit de bus gekomen bij de stemming over het nieuwe gemeentehuis van Coevorden. In totaal stemden 2023 inwoners op het ontwerp van Rau; dat zijn slechts 76 stemmen meer dan de 1947 inwoners die de voorkeur gaven aan het ontwerp `StadShuis' van LKSVDD architecten. Het ontwerp `Trapgevel' van architectenbureau De Zwarte Hond kreeg 1347 stemmen.

In totaal brachten 5317 mensen hun stem uit voor het ontwerp van het nieuwe `Huis van de Bevolking' in Coevorden; dat is 18,7 procent van de 28.344 stembrieven die verstuurd zijn.

De uitslag in percentages: `Hof van Coevorden' - 38,1 procent `StadShuis' - 36,6 procent `Trapgevel' - 25,3 procent

De publieksfavoriet is niet bij voorbaat de winnaar van de verkiezing, maar weegt wel het zwaarst. Daarnaast tellen ook de voorkeuren van de gemeenteraad, de medewerkers van de gemeente en CQ, de Klankbordgroep, deskundigen op het gebied van architectuur en duurzaamheid en het college van burgemeester en wethouders. Op dinsdag 19 juni spreekt het college zijn voorkeur uit en kan de balans uiteindelijk worden opgemaakt.

Hoe is er gestemd in de gemeente? Van het totaal aantal stemmers wonen 3.268 mensen ( 61,5 %) in de stad en 2.066 (38,5%) in het buitengebied. Het meest is gestemd via internet (67,8%) en 32,2 procent heeft gebruik gemaakt van de antwoordkaart.

De hoogste opkomsten was er in de kernen: Coevorden, opkomst 26,3% Oosterhesselen, opkomst 20.3% Dalen, opkomst 19,09%
Wachtum, opkomst 18,53%

Uit de opkomstcijfers blijkt dus dat niet alleen in de stad Coevorden, maar ook daarbuiten flink is gestemd. In het stemgedrag tussen de inwoners uit de stad Coevorden en daarbuiten zit wel wat verschil. Van de stad-Coevordenaren stemde het merendeel voor het ontwerp `Stadshuis' van LKSVDD terwijl de meeste inwoners van het buitengebied gaan voor het ontwerp `Hof van Coevorden' van RAU.

In totaal zijn 51 stemmen ongeldig verklaard; dit zijn kaartjes waarop geen vakje is aangekruist. In plaats daarvan maakten mensen vaak van de gelegenheid gebruik om hun oordeel over de raadpleging te geven. Zoals bijvoorbeeld een inwoner van De Kiel: "Zonde van deze geldverslindende operatie. Dit gaat ten koste van de groenbeplanting in De Kiel." De cijfers geven aan dat niet iedereen in De Kiel er zo over denkt: ruim 11% van de inwoners van Kiel heeft wel gestemd.

Hoe wegen de stemmen?
Het publiek is eigenlijk op drie manieren vertegenwoordigd:door hun eigen stem, maar ook via de gemeenteraad en de Klankbordgroep Centrum. De stem van het publiek weegt 4 keer mee in de einduitslag. De stem van de gemeenteraad weegt 2 keer mee in de einduitslag. De stem van de Klankbordgroep Centrum weegt 1 keer mee in de einduitslag. Samen goed voor 50% van de totaalscore.

De andere 50% wordt ingevuld door de werkgroepen financiën & duurzaamheid, architectuur & stedenbouw, de medewerkers en het college van B & W. De stem van de werkgroepen weegt 3 keer mee in de einduitslag. De stem van de medewerkers weegt 2 keer mee in de einduitslag. De stem van het college van B & W weegt 2 keer mee in de einduitslag.

Het college van burgemeester en wethouders bepaalt via deze verdeling op dinsdag 19 juni aanstaande de uiteindelijke winnaar. Begin juli is de officiële gunning voor ontwerp en bouw van het nieuwe gemeentehuis. Vlak daarna starten de voorbereiding van de nieuwbouw. Het `Huis van de Bevolking' moet er in de tweede helft van 2009 staan.