Ingezonden persbericht


Persbericht

31 mei 2007

Proefmiddag Stad en Taal in SMCS

Deelnemende musea presenteren resultaten proefperiode

Op woensdag 20 juni presenteren het Amsterdams Historisch Museum, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Stedelijk Museum een middag met impressies van het project Stad en Taal, resultaten van verkennend onderzoek en workshops.

Onder leiding van dagvoorzitter Prem Radhakishun vertellen medewerkers van deelnemende musea over hun ervaringen van het afgelopen jaar en hun plannen met betrekking tot de toekomst van het project. Locatie is Club 11, Post CS-gebouw, Oosterdokskade 5, Amsterdam. Voor het volledige programma zie onderaan deze mail.

Hoe kunnen musea culturele participatie en taalverwerving stimuleren? Zijn musea te veranderen in ontmoetingsplekken voor bezoekers met diverse culturele achtergronden?

Sinds de zomer van 2006 proberen het Amsterdams Historisch Museum, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Stedelijk Museum in het project 'Stad en Taal' antwoorden te geven op deze vragen. Speciaal voor cursisten Nederlands als tweede taal (Nt-2) en inburgeringtrajecten ontwikkelen ze tijdens een proefjaar nieuwe programma's die ondertussen flink zijn bezocht. Uitgangspunt daarbij is steeds: eigen inbreng, herkenning en uitwisseling.

De programma's bestaan uit voorbereidende lessen, een museumbezoek, buurtwandelingen en een afsluitende opdracht. De musea willen met het project een brug slaan tussen de cursisten, de stad Amsterdam en kunst en cultuur. Uniek aan Stad en Taal is het onderzoek dat het project doet naar cultuurparticipatie én taalverwerving. Nu het pilotjaar 2006/2007 bijna achter de rug is, bieden de deelnemers - het Amsterdams Historisch Museum, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Stedelijk Museum - taaldocenten, beleidsmakers en persvertegenwoordigers een middag lang impressies van het project, resultaten van verkennend onderzoek en workshops.

Programma

Dagvoorzitter: Prem Radhakishun (o.a. bekend van Premtime)

Welkom en inleiding

13.00 uur Ontvangst en inschrijving in de zaal van Club 11

13.30 uur Welkom door Hennah Buyne, Wethouder Werk en Inkomen, Educatie, Jeugd en Diversiteit en Grote Stedenbeleid in Amsterdam

13.40 uur Persoonlijke inleiding Prof. Dr. Halleh Ghorashi, bijzonder hoogleraar Management van Diversiteit en Integratie aan de VU

Korte presentaties musea

14.00 uur Stedelijk Museum

14.10 uur Amsterdams Historisch Museum

14.20 uur Verzetsmuseum Amsterdam

14.30 Korte pauze

Korte presentaties onderzoek naar Stad en Taal

14.45 uur Taalverwerving in musea, Nt-2 Prof. Dr. Folkert Kuiken, UvA

14.55 uur Culturele participatie en diversiteit in musea, student VU

15.05 uur Vragen over het project Stad en Taal

15.15 uur Stad en Taal workshops door museumdocenten, taaldocenten en/of cursisten van de verschillende musea (in het Post CS gebouw)

16.15 uur Borrel en mogelijkheid om het Stedelijk Museum CS te bezoeken

Reserveren

Belangstellenden kunnen zich vóór 11 juni aanmelden via: educatie@stedelijk.nl. Vermeldt a.u.b. naam en organisatie. De bevestiging voor de deelneming ontvangt u een aantal dagen voor 20 juni. In verband met de capaciteit van de ruimte is reserveren sterk aanbevolen.

Proefmiddag Stad en Taal

Wo 20 juni, 13.00 uur in Club 11, Post CS-gebouw, Oosterdokskade 5, Amsterdam

Meer informatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Liesbeth van der Horst, e-mail: vanderhorst@verzetsmuseum.org of Marie Anne Remmelink, e-mail: remmelink@verzetsmuseum.org