Gemeente Breda

19 West-Brabantse gemeenten op bezoek bij Havenbedrijf Rotterdam

Op woensdag 20 juni brengt een delegatie van ruim zeventig burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen van de 19 gemeentes in West-Brabant een werkbezoek aan het Havenbedrijf van Rotterdam.

Gelet op haar strategische positie in de West-Europese regio willen de regiobestuurders nader kennismaken met het Rotterdamse Havenbedrijf. Dit werkbezoek past binnen de Europese ambities die West-Brabant heeft.

West-Brabant behoort tot de Rijn-Schelde Delta. De regio moet de komende decennia haar rol vervullen tussen de beide wereldhavens Rotterdam en Antwerpen. Samen met Schiphol zijn zij belangrijke economische motoren binnen West-Europa. In West-Brabant is ruimte om de noodzakelijke groei van de beide havens te accommoderen. De leefbaarheid en duurzaamheid speelt bij deze ontwikkelingen een belangrijke rol: de kwaliteit van West-Brabant is immers dat het er goed toeven is.

Eigen ambities

West-Brabant ziet door haar ligging tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen een aantal unieke kansen op zich af komen. Kansen, die door de individuele gemeentes zelf niet zijn te verzilveren. Daarom is door de 19 colleges van burgemeester en wethouders besloten tot samenwerking. Daarbij is de keuze gemaakt om mee te praten en zelf sturing te geven aan ontwikkelingen, gebaseerd op de eigen ambities van de regio en de druk van buitenaf. In dit kader is er regelmatig bestuurlijk overleg tussen West-Brabant en de gemeente Dordrecht en het Rotterdamse Havenbedrijf.

Pieken in de Delta

In het Programmadocument Pieken Zuidwest-Nederland dat vorig jaar aan de staatssecretaris van Economische Zaken is aangeboden heeft de regio ook duidelijk weergegeven dat zij maximaal wil profiteren van haar unieke ligging tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen en excelleren als topregio voor procesindustrie, logistiek en toerisme. Het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de decentrale overheden in West-Brabant werken intensief samen en maken gebruik van de kennis die onderling aanwezig is, om op die manier een schaalsprong te realiseren en daarmee in de toekomst de concurrentiekracht verder uit te bouwen om in de internationale economie een vooraanstaande rol te spelen. Een voorbeeld daarvan is het consortium dat West-Brabantse bedrijven en onderwijsinstellingen eerder dit jaar oprichtten. Vijf ROC's in Zuidwest-Nederland en twee Hogescholen hebben de handen daartoe al in elkaar geslagen. Ook een vijftal grote bedrijven in de delta (Warttsila, Delta-energie, Essent, Koninklijke Luchtmacht en De Schelde) hebben voor hun onderhoudsopgaven een consortium opgericht.

Convenant

Op 30 januari ondertekenden de 18 gemeenten uit West-Brabant en Tholen onder de noemer `de West-Brabantse Vergadering' een samenwerkingsovereenkomst. De 19 gemeenten willen met één mond spreken over de beschikbaarheid van grootschalige bedrijventerreinen en de bereikbaarheid van Zuidwest Nederland. Dit alles met oog en respect voor de ecologische- en milieuwaarden van West-Brabant.

19 gemeenten

De 19 gemeenten die het samenwerkingsconvenant ondertekenen zijn Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen, Werkendam, Woudrichem, Woensdrecht en Zundert

Breda, 14 juni 2007