Gemeente Zoetermeer

Bijeenkomst voor inwoners van Zoetermeer over nieuw stadscentrum

Op woensdag 20 juni worden alle inwoners van Zoetermeer van harte uitgenodigd hun suggesties aan te dragen voor de concept stedenbouwkundige visie voor een bruisend centrum van de stad. De bijeenkomst vindt plaats tussen 19.30 uur en 22.30 uur in het bedrijfsrestaurant van het stadhuis (ingang Frankrijklaan 6). De gemeenteraad zal naar verwachting in september over de visie voor het nieuwe centrum spreken en aansluitend een besluit nemen hierover. Voordat het gemeentebestuur een besluit neemt over de conceptvisie, wil zij graag op 20 juni spreken met inwoners van Zoetermeer, ondernemers en direct omwonenden in het gebied.

Programma
Tijdens de avond licht wethouder Pieter Smit de bedoeling van de avond toe en presenteert stedenbouwkundige Wiel Arets zijn visie op het stadscentrum. Vervolgens kunnen inwoners aan workshops deelnemen onder leiding van raadsleden, suggesties aandragen en in gesprek gaan met wethouders, raadsleden en betrokken ambtenaren over de visie en de consequenties hiervan.

Er worden drie workshops van 30 minuten georganiseerd over de verschillende locaties in de visie. Het programma is zo opgesteld dat bezoekers kunnen deelnemen aan alle workshops. De indeling van de workshops is als volgt:

Dobbe-eiland, marktplein en verbindingsroute

Stadsmuseum Plus, Nicolaasplein en verbindingsroute

Vuurtoren, lintmarkt, Marseillepad en verbindingsroute

Achtergrond
Het gemeentebestuur is van mening dat in Zoetermeer een bruisend stadscentrum hoort. Zowel de Dorpsstraat als het Stadshart zijn geliefde en druk bezochte gebieden in het centrum. Er ontbreekt op dit moment een goede en aantrekkelijke verbinding tussen deze twee gebieden. Al enkele jaren wordt gesproken over een aantrekkelijke wandelroute die de gebieden met elkaar verbindt. De route gaat vanaf de Leidse Wallen, het Nicolaasplein naar de Markt, het Zuidwaarts en het Stadhuisplein. Daarnaast wil het gemeentebestuur deze verbinding versterken met het bouwen van een nieuw stadsmuseum in combinatie met woningen, detailhandel en horeca in het gebied. Op deze manier kan er een levendig en cultureel aantrekkelijk geheel ontstaan. De visie is op 16 mei gepresenteerd in de raadcommissie Ruimte. Op 24 mei zijn de direct omwonenden en belanghebbenden uitgenodigd voor een speciale informatieavond.