Gemeente Soest

Maak van uw wc geen afvalbak

Datum: 19/06/2007

Actie 'Maak van uw wc geen afvalbak' loopt nog tot en met 30 juni 2007

Waardebonnen voor gratis afvalbak vanaf woensdag 20 juni 2007 inwisselbaar in Soesterberg

De pompen die het rioolwater in Soest en Soesterberg afpompen lijden zwaar onder al het afval dat door de wc's wordt weggespoeld. Monteurs moeten soms twee keer per dag de pompen schoonmaken om te voorkomen dat de riolering verstopt raakt.

De gemeente is daarom gestart met de actie 'Maak van uw wc geen afvalbak!'.

Alle inwoners van Soest en Soesterberg hebben een brief en flyer gekregen waarin de gemeente vraagt om bewuster met rioolwater en afval om te gaan. Ook stelt de gemeente aan elk huishouden een gratis toiletafvalbak beschikbaar. Inwoners van Soesterberg kunnen de waardebonnen vanaf woensdag 20 juni ook inwisselen bij het Karweihuis, Rademakerstraat 5 in Soesterberg

Waardebon

Inwoners hebben een waardebon voor een gratis toiletafvalbak ontvangen. Deze waardebonnen kunnen zij tot en met zaterdag 30 juni inwisselen bij een van de twee Blokker filialen in Soest. Inwoners van Soesterberg kunnen deze vanaf woensdag 20 juni inwisselen bij het Karweihuis, Rademakerstraat 5 in Soesterberg.

Per persoon kunt u maximaal 3 waardebonnen inleveren. Na 30 juni geeft de waardebon geen recht meer op een afvalbak. De gemeente vraagt haar inwoners om hun afval (schoonmaakdoekjes, maandverband, tampons, condooms) niet meer in de wc gooien, maar in de gratis toiletafvalbak.

Overlast door doekjes

Veel mensen weten niet dat vochtige toiletdoekjes, maandverband, tampons, condooms etc niet biologisch afbreekbaar zijn, dus niet 'oplossen' in het rioolwater. Doordat deze zich gaan ophopen raken de pompen van het gemaal verstopt. Het schoonmaken hiervan is een kostbare operatie, omdat de pomp stil moet worden gelegd en uit elkaar moet worden gehaald.

Het is zelfs mogelijk dat in extreme gevallen het rioolwater weer bij de inwoners in de wc's terugkomt. De pompen van het gemaal aan de Dorresteinweg hebben het meest te lijden onder het afval in het rioolwater.

Dit gemaal pompt het water af van de wijken Overhees, Boerenstreek, Smitsveen, Klaarwater en bedrijventerreinen De Grachten en Soestdijk. Ook het gemaal waar het rioolwater uit Soesterberg terechtkomt en de zuivering aan de Maatweg heeft te lijden onder het afval.

Lees de gehele of een geselecteerde tekst voor.